Grill Bill og gløden

Grillvine kan være mange ting, men de må være søstærke og vejrbidte; sarte gamle bourgogner fortjener bedre, der skal anderledes hestekræfter til i ferietiden.

Artiklens øverste billede

Så snart temperaturen bevæger sig et stykke over frysepunktet, spørger vi hinanden, om der ikke skal grilles, for det er nu så hyggeligt, og så kan man drikke vin til.

Ikke et ord om sommerlandets uanstændige grillbakker (spiser man det, kan det være lige meget, hvad man drikker, bare der er masser af alkohol i), men gasgrill, kuglegrill, langtidstegning eller ej; grill er grill, det er derfor, vi gør det, grillmarinader ad libitum kommer i sving, krydderierne flyver som støv, og det hele lugter brunt og brændt.

Og vinen?

En grillvin skal typisk være lidt kraftigere end ellers, dels på grund af madens smag, dels fordi den drikkes udendørs i den svigefulde sommer. Grillsmagen er let sødmefuld, og her må vinen gerne kunne følge med.

Vine til grillen

Mâcon La Roche-Vineuse, Sylvaine & Alain Normand 2011, 149 kr., Vinens Verden

Herligt eksempel. Fadpræget, men ikke for meget, syrefriskt, mineralsk, overmåde afbalanceret. Ikke så kompliceret vin, men netop perfekt til en grillet fisk. Substans nok til at modstå hårdt vejr, balance nok til at kunne drikkes også inden døre. 90 point.

EOS Estate, Petit Sirah, Paso Robles 2009, 115 kr., Sigurd Müller

Masser af saft og kraft, en sødmefuld frugt og en vis rygrad til at modstå både grillos og vesterhavsblæst. Bør nydes afkølet til grillet kød – gerne oksekød, og den kan såmænd klare en bbq-sauce. 87 point

Domaine Santa Duc, Les Quatre Terres, Côtes-du-Rhône 2011, 110 kr., Bichel

Yves Gras har leveret et flot resultat i en ikke helt let årgang; denne er ganske klassisk, som vanligt med denne cuvée, udpræget garrigue, masser af frugt, fed, sødme, en terrængående rhône, men så absolut i balance – og ganske behagelig at drikke nu, især hvis man får nogle svinske bøffer til. 15 pct. alkohol, men den stritter ikke. Slutter en anelse kort. 89 point.

Catena, Chardonnay, Mendoza 2012, 100 kr., Philipson

Nærmest en grillret i sig selv med den røgede, fede tone, der præger den. Ganske bredt anvendelig, vil gå til omtrent alt fra en grillet makrel over kylling til et græsk grillspyd. – Den smager godt. 89 point.

Catena, Historic Rows Chardonnay, Mendoza 2012. 200 kr., Philipson

Delikat. Fed, men ikke klodset, og her er en kølig tone, der synger om højderne; dette er IKKE bourgogne, det er heller ikke meningen, men en flot, balanceret new world chardonnay – med absolutte sødme. Brug den til grillet fisk, først og fremmest. 91 point.

Craggy Range Pinot Noir Te Muna Road Martinborough, 2011, 150 kr., Philipson

Krydret, frugtig, ligefrem, balanceret. Og lækker. Til grillet kylling. Og egentlig meget andet, men ikke den store bøf, dette er pinot. 90 point.

Chateau Morgues du Gres, Terre d’Argence, Côstières de Nîmes, 110 kr., Bichel

Saftig og enkel med mere grenache-sødme i frugten end normalt i denne cuvée (skønt kun 10 procent). Let at drikke, den glider lige ned og har et behersket tanninbid. Ikke nødvendigvis til en bøf, en kylling ville også være fint. Husk at drikke den afkølet. 88 point.

Grand Romane, CDR Blanc 2012, 100 kr., Erik Sørensen

Cremet, masser af krydderurter, god syre, mineraler, en vis spændstighed i vinen. Obs.: prisen er ved seks flasker, men det kan man roligt købe – den vil udvikle sig mindst et par somre endnu og måske endda blive mere spændende. 90 point.

Beringer, Chardonnay, Napa Valley 2011, 275 kr., H.J. Hansen

Kaskader af tropisk frugt. Dette er ikke en dead ringer for bourgogne, men se nærmere til, for balancen er her bestemt, og her er både syre og en vis mineralsk karakter bag ved den oversøiske kraft. Lækker vin og perfekt til f.eks. den grillede makrel. 90 point.

Laurent Miquel, Bardou, Saint-Chinian 2008, 190 kr., Vinens Verden

Meget seriøs vin. Syrah fra en sydlig appellation, kendt for at kunne det der med syrah. Den er til den unge side, og fadpræget er stadig tydeligt, men giv den et par timers ilt; den vågner med en krydret, original, mineralsk karakter, der er virkelig flot til det grillede kød. En vin med klasse. Hurra. 91 point.

Flere grillvine om 14 dage

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.