*

Mad & Vin

Jacobs Bar BQ

Et blik rundt blandt gæsterne i Jacobs Bar BQ vækker den tanke, at over halvdelen må være født efter, at restaurationen åbnede i 1973. Vi andre mindes ungdommens mange besøg på stedet og konstaterer, at lidet er forandret, og at stemningen er intakt.

For århusianere er det, som om Jacobs Bar BQ altid har været der. Ind gennem porten i Vestergade, og så åbenbarer sig gårdhaven med de toppede brosten, Piano Bar, hvor fadøllet flyder i stride strømme senere på aftenen, og inde bagved selve restauranten i to etager. Grillduften breder sig lifligt helt ud i gården under den lune efterårshimmel, hvor Magasins grå klods af en bygning tårner sig op som baggrund til bindingsværket.

I denne flere hundrede år gamle bygning har Jacobs Bar BQ ligget siden 1973, og for de af os, der har passeret de 50 og ikke frekventeret stedet jævnligt i de senere år, giver duften af grillen og den fortættede stemning minder om tider, der i dag synes lystigere, end de vel egentlig var.

Restauranten er gennem de 31 år bygget om og moderniseret, men den afslappede gå-i-byen-stemning er den samme.

Plads øverst

Hustruen, sønnen og anmelderen havde bestilt bord til klokken 18.30 og fik anvist plads i overetagen, helt oppe under skråtaget. Bordene står lidt tæt, men det hører sig til, og her skal man ikke gøre sig kostbar og besvære sig over, at der er efterladt en brugt tandstikker i askebægeret, at de hyggelige stearinlys nådeløst afslører, at vandglassene ikke er helt rene, eller at man gennem højttalerne udsender noget, der lyder som en kvinde med barselsveer til akkompagnement af en mejetærsker. Det bliver mindre påtrængende efterhånden, som gæsterne strømmer til, og restaurationen fyldes med deres snak.

Meny på dækkeserviet

Spisekortet er af den slags, der ligger fortrykt på bordet og gør det ud for en dækkeserviet, og da priserne åbenbart skifter hurtigere end menuen, står priserne på et separat, lamineret ark.

Et hurtigt blik på hovedretterne afslører, at grillen stadig er hovedattraktionen - stedet hedder vel ikke Bar BQ for ingenting. De fleste af bøfferne kan vælges i 200, 300 eller 400 grams udgaver, og som tilbehør vælger man blandt kartoffeltilberedninger og sovse.

Forretterne er græsk inspirerede og i hvert fald fra middelhavsområdet. Desserterne er ret traditionelle, og vinkortet er velkomponeret, men behersket i omfang.

Alt i alt virker det hele temmelig standardiseret, og det fremmedartede, som Bar BQ repræsenterede i Århus for 31 år siden, er nu blev overhalet i en sådan grad, at vi må opfatte det som traditionelt.

Blandt forretterne kan man vælge for eksempel champignonsalat, humus, tzatziki, falaffel og auberginesalat til 54 kr. pr portion, eller lidt af alle fem til 88 kr.

Pita og franskbrød

Det gjorde vi. De fem ikke helt små, men faktisk rigeligt afmålte forretter blev serveret med det mellemøstlige pitabrød, som restaurationens grundlægger, Jacob Ewar, først lærte århusianerne og senere hele landet at spise.

Der må have været god efterspørgsel den aften, for vi fik serveret en meget lille portion brød, og den næste sending, som vi både måtte bede om og vente ret længe på, bestod af tre skiver franskbrød. Det er sådan set i orden, man ikke helt stilsikkert.

Som hovedretter valgte hustruen en bøf af 200 gram højrebsfilet - på kortet kaldet striploin (168 kr.) - med en 25 kroners skål salat til, sønnen valgte en anretning af kebab samt lam og kylling på grillspyd (148 kroner), og anmelderen valgte en BQ specialsteak på 300 gram til 299 kr. Navnet skyldes et såkaldt specialkrydderi, som ifølge det oplyste bestod af salt, chili og paprika.

Som tilbehør valgte hustruen bagt kartoffel og pebersovs, sønnen valgte pommes frites og barbecuesauce, og anmelderen valgte råstegte kartofler og barbecuesovs.

Kødet var mørt, smagfuldt, lækkert og perfekt stegt, men pokker stå også i det, for de har 31 års erfaring ved grillen.

Ens tilbehør

Tilbehøret repræsenterede ikke stor spændevidde, for det var et samme til alle tre retter: Blødstegte løg med grønne bønner, der formendlig kom fra en konservesdåse. Kartoflerne var ok, pebersovsen rigtigt god, men både sønnen og anmelderen mente, at barbequesovsen var et nummer for sød. Næste gang vil vi også bestille pebersovs.

Anmelderens i øvrigt glimrende råstegte kartofler lod vente på sig, og hustruen og sønnen var indledningsvis velopdragne og forsøgte at vente pænt, til alle havde fået serveret. Men det var svært, og de endte med at være halvfærdige, da anmelderens kartofler kom på bordet.

Med hustruens salat var det endnu værre, for den havde tjeneren helt glemt, og da vi ikke kunne komme i kontakt med den travle tjener, måtte vi påkalde os en anden tjeners opmærksomhed for at påpege mangelen. Salaten blev først serveret, da det øvrige måltid næsten var spist.

God vin

Fra det velkomponerede, men begrænsede vinkort valgte vi fra den lidt dyre ende en Chateau Croix de Thomas, Saint Georges Saint-Emilion til 338 kroner. Kraftig og fyldig med lang eftersmag af muld og efterår. Heldigt valg.

Fra det ret traditionelle desserudvalg valgte hustruen den utraditionelle undtagelse: fyldt, bagt æble (42 kr.), sønnen valgte en lun chokoladekage (42 kr.) og anmelderen pandekage med is og Grand Marnier (52 kr.)

Æblet og chokoladekagen blev serveret med skiver af kiwi og guava (en slags melon), og hustruen bemærkede, at det i hvert fald ikke er et heldigt valg til et varmt, bagt æble. Men det er nok heller ikke så meget de gastronomiske overvejelser, som hvad man lige har for hånden, der styrer valget af tilbehør.

Pandekagerne var helt traditionelle og helt i orden. Hustruen fik kaffe til desserten (23 kr.), sønnen fortsatte med cola, og anmelderen dulmede den meget søde smag med en kold guldtuborg (32 kr.)

Den samlede regning lød på 1.432 kr, og det forekommer ikke urimeligt i betragting af, at vi havde valgt forholdsvis dyre retter og en af de dyreste vine.

Faktisk konstaterede vi på vejen hjem, at Jacobs Bar BQ har holdt stilen, siden vi kom der jævnligt i 1970-erne og begyndelsen af 1980-erne. Kødet er godt, tilbehøret af gedigen standard og stemningen tæt og hyggelig.

Der er askebæger på alle bordene, og man kan ikke bestille en garanteret røgfri plads. Her må man stole på den ret effektive udsugning. Trods nogle kiks, der kunne give anledning kritiske bemærkninger, var det en rar aften.

Siden Jacobs Bar BQ åbnede i 1973, er der sket meget i det århusianske restaurationsliv.

Restaurationer kommer og går. Jacobs Bar BQ består.

Den samlede bedømmelse, hvori stedets særlige atmosfære og den gode stemning vejer tungt, lander på tre stjerner.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere
Nye familier: »Julen er et potentielt minefelt«
Med stigningen i antallet af skilsmisser er der også kommet en stigning i antallet af sammenbragte familier. De forskellige traditioner og høje forventninger kan føre til konflikter, men med de nye familiemedlemmer kommer også muligheden for at gentænke julen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her