Il Grapplo Blu

Man spiser godt og autentisk på Il Grappolo Blu, uofficiel dansk ambassade for brunello-vine. Men priserne er noget pebrede.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men bag den brune facade på Vestre Farimagsgade foregår det hele på italiensk. Her ser ellers overordentligt dansk ud. Brune træpaneler, røvballegardiner og ude i køkkenet små dannebrogsflag til festlige lejligheder - interiøret emmer af forloren skildpadde og gule ærter, men det er altså tværtimod: Bagmanden hedder Gildo Russo, som også driver en succesrig søsterrestaurant i selveste Toscana, og stilen er kompromisløst italiensk.

Og her sidder man så med en rar fornemmelse af at være på værtshus med hvid dug og præsenteres for et spisekort med befriende få valg at træffe.

Vinpriser trækker op

Indgangsbønnen i form af 10 små antipasti og en omgang pasta koster 320 kr., kød eller fisk samt en dessert bringer menuprisen op til 495 kr., og vil man have både kød og fisk, hedder det 590 kr. Ost er yderlige tilvalg.

Prismæssigt befinder vi os altså i den øvre ende, selv om prisniveauet i byen ikke er for nedadgående, og mange andre restauranter topper denne prismæssigt.

Men vinpriserne trækker op.

Kortet er bestemt imponerende, men dets ry for at være rimeligt prissat kunne jeg ikke rigtigt genkende - vi drak en halv flaske chardonnay fra Cornell i Alto Adige til 380 kr., den eneste halvflaske til rådighed. Samtlige hvide helflasker koster over 500 kr., husets rødvin (som er en brunello) koster 600 kr., og vinkortets billigste rødvin står til 400 kr.

Med andre ord et vinkort orienteret mod kendere snarere end godtfolk, der bare skal have et glas vin til maden. Så ved De det. Vinene serveres i glas, der ligner dem på Era Ora, men de er ikke de samme. Dog gode vinglas, bestemt.

Holdbar friskhed

Antipastiudvalget bestiller den meget venlige og professionelle værtinde straks, man ankommer, for friskheden er i højsædet på restauranten, og man må sige, at det holder, ingen slinger i den vals.

Ikke lang tid efter, at vi havde sat os, blev det store fad båret ind, og de mange små serveringer søgt placeret på vort bord, der kun lige akkurat havde plads til det.

Jeg nævner i flæng: vitello tonatto, andebryst med orange, grillet zucchini med tomat, olivenolie og hvidløg og en sprød salat i bunden, en glimrende frisk jomfruhummer, enkelt serveret, saltet torsk og cozze gratinate - gratinerede blåmuslinger. Der var også fine scampi med vagtelæg, glimrende, en konstruktion af ål og rød peber, og hvis jeg har glemt noget, er det grundet ren velsmag og overgivenhed.

De mange små smagsindtryk er virkelig en nydelse og en signatur for et sted som dette, og for min skyld kunne det godt have fortsat på den manér, men i Italien er det som bekendt kun forspillet.

Diskret facade

Vi fortsatte med tre slags pasta, meget, meget fint, helt friskt og perfekt tilberedt. Portionerne var beherskede, og tak for det, man kunne nemt have forspist sig her.

Fiskeretten blev præsenteret som en napolitansk specialitet, der direkte oversat kan kaldes havtaske i vanvittig sovs. Nu mener mange italienere vist nok, at alt, hvad der udgår fra Napoli, er mere eller mindre vanvittigt, men afsind eller ej, havtasken var en anelse tør, og den vanvittige sovs, der var tæt af alskens krydderurter, kunne ikke skjule det. Aftenens svageste indslag.

Så var hovedretten til gengæld fin, hvad den bestemt ikke altid er på italienske restauranter i København - mere end én gang har jeg siddet og kigget langt efter børnenes pizza. Her gik det godt. Saftig perlehøne glaseret i vin santo og lagt på kartoffel og spinat, og det var ikke indviklet eller nyskabende, men rigtig flot gjort.

Ingen debat om, at kvaliteten er høj her på stedet, og karaktermæssigt befinder jeg mig et sted mellem de fire og de fem stjerner. I betragtning af det relativt høje prisniveau, der placerer stedet i direkte konkurrence med byens bedste steder, holder jeg mig denne gang på de fire store stjerner, men anbefaler enhver at kigge forbi - der gemmer sig et stykke Italien bag den diskrete facade.

lillelund@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.