Hindbærsnitten har fået comeback
Gammelt bagværk er blevet populært igen. Det er en retrobølge, mener livsstilsekspert.
Hindbærsnitten og citronmånen er for tiden udsat for lidt af en revival, efter de er blevet genopfundet af gourmetbagerier som Meyers, Emmerys, Lagkagehuset og Andersen Bakery. Det skriver 24timer.
Kunderne er vilde med dem, og bagerne har svært ved at følge med efterspørgslen, beretter flere bagerier.
»Hindbærsnitten er en af vores helt store succeser, og i vores lille bageri er det nærmest umuligt at følge med, for det tager tid at lave en hindbærsnitte med kærlighed og omtanke. Vi koger jo selv syltetøjet og lader dejen hvile længe nok og så videre,« fortæller konditor Morten Borup fra Meyers Bageri i Jægersborggade på Nørrebro i København om bageriets hindbærsnitte, som bliver nummer ét med fem stjerner i 24timers test af hindbærsnitter.
De enkle kager
Han nyder at lave klassisk dansk bagværk uden så mange forskellige ingredienser.
»Kagerne er enkle, og det stiller krav til råvarerne. De skal være ordentlige, for ellers kan du smage det. Vores hindbærsnitte er i virkeligheden meget tro mod hindbærsnitten fra gamle dage, selv om mange bemærker, at den ikke har glasur. Og sådan skal det være – det skal ikke være så kompliceret. Vi behøver ikke at udvikle en hel masse på noget, der allerede smager fremragende. Kagen skal bare være lavet med gode råvarer og kærlighed,« siger Morten Borup.
Kagerne vækker minder
Projektleder Dorte Leck Fischer fra FOOD, The Food Organisation Of Denmark, har også bemærket, at der er gang i en bevægelse, hvor klassikerne igen ryger over bagerdisken i stor stil.
»Det vækker minder i folk med de her kager. Mange kan huske dem, fra de var børn. En hindbærsnitte var en billig kage, så måske var det ofte den, man fik, når man fik lov til at få en kage,« siger hun, der til daglig arbejder med at promovere dansk gastronomi.
Danske traditioner
Ifølge livsstilsekspert Henrik Byager, så er de traditionelle kagers popularitet en naturlig del af hele den udvikling, der i øjeblikket foregår blandt de moderne, bevidste forbrugere. Hvor forbrugerne tidligere nærmest skammede sig over alt, hvad der var dansk, så henter man nu de danske traditioner inden for både madlavning og design frem igen. Der er gang i en retrobølge.
»Før skulle maden helst være inspireret af det italienske, spanske, franske, tyrkiske – ja, faktisk hvilket som helst udenlandsk køkken. Men nu søger vi tilbage til de ting, vi kommer fra med en helt ny selvtillid, fordi Danmark har høstet anerkendelse verden over med både verdens bedste kok og verdens bedste restaurant. Vi går på opdagelse i vores egen skatkiste, og det er spændende,« siger han til 24timer.
Kilde: 24timer