WWF: Lad være med at købe ål

De store supermarkedskæder har reageret vidt forskelligt på dommedagsprofetierne for den stærkt truede ål. Dansk Supermarked har stoppet alt salg, mens det stadig er muligt at købe ål i Coops butikker.

Artiklens øverste billede
Det går stærkt tilbage for ålebestanden i den danske natur. Kun en procent er ifølge Verdensnaturfonden WWF tilbage af den bestand, vi havde i 1980. Derfor opfordrer fonden til, at butikkerne helt opgiver at sælge ål, indtil bestanden er oppe igen. Arkivfoto: Lars Skaaning/Polfoto

Selv om ålen er uhyre tæt på at uddø, er den fortsat en vigtig ingrediens på mange julefrokostborde. 99 pct. af bestanden er udryddet, og nu er der brug for akut handling for at redde de få ål, som snor sig i vores farvande.

Advarslen kommer fra Verdensnaturfonden WWF, som opfordrer folk til at lade være med at købe den stærkt truede ål til julefrokosten.

Den lange fisk var tidligere en af de mest værdifulde arter for danske fiskere. Det ser helt anderledes ud i dag, da 99 pct. af bestanden sammenlignet med 1980 er væk.

»Årsagerne til det drastiske fald skyldes en kombination af massivt fiskeri, forurening, opdæmmede vandløb og ødelagte levesteder,« forklarer Christoph Mathiesen, der er fiskerimedarbejder i WWF Verdensnaturfonden.

Slut med ål i Føtex

Selv om der kun er få procent tilbage af den europæiske ål, kan man stadig finde ål hos fiskehandleren og i flere af supermarkedernes kølediske. En undtagelse er Netto, Føtex og Bilka, som sidste år tog den truede ål ud af butikkerne. Hollandske og tyske supermarkeder har gjort det samme.

»Vi har ladet os overbevise om, at ålen er truet i et omfang, så det er svært at forsvare at sælge ål, hvis man vil følge en bæredygtighedsplan som den, vi har vedtaget,« siger informationschef Erik Eisenberg, Dansk Supermarked.

Men i Coop ser man helt anderledes på sagen. Det er således fortsat muligt at købe ål i bl.a. Kvickly og SuperBrugsen.

Mogens Werge, der er forbrugerpolitisk direktør i Coop, erkender, at ålebestanden er meget nedadgående, men han mener, at når Coop sælger ål, er det en del af løsningen og ikke problemet.

»Vi sælger kun opdrættede danske ål, og omkring 25 pct. af de ål, som bliver opdrættet hos vores producent i Danmark, bliver sat ud i havet,« siger Mogens Werge.

Delte meninger

For at forstå hans forklaring er en smule baggrundsviden om ålens livscyklus påkrævet. Coops leverandør, Royal Danish Seafood, køber åleyngel fra den atlantiske fangst, der ellers for størstedelens vedkommende ender i kinesiske suppeskåle.

Åleynglen, ganske små glasål, bliver suget op i containere og kørt i lastbil fra den franske kyst op gennem Europa til opdrætsanlæg i Danmark, og når ålene har vokset sig store i et bassin, bliver en fjerdedel af ålene sat ud i naturen. Derfor mener Coop, at langt flere ål ender i dansk farvand end de få, der klarer turen fra Sargassohavet på egen hånd uden hjælp fra en lastbil.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at der er delte meninger om det her, men efter vores mening styrker vi ålebestanden, hvis de ål, som opdrætteren sætter ud, vel at mærke overlever og kan finde tilbage til gydepladserne i Sargossahavet for at formere sig,« siger Mogens Werge.

Direktør Mogens Mathiasen, Royal Danish Seafood, mener slet ikke, at ålen er truet i det omfang, som Verdensnaturfonden påstår.

»Det er en udokumenteret påstand, at ålebestanden er nede på 1 pct. Jeg mener nærmere, at den er på 20 pct.,« siger Mogens Mathiasen, der påpeger, at fangsten af vilde ål i Danmark er stigende, og at der bliver udsat 2 mio. opdrætsål i Danmark om året.

Vil se beviser

I Verdensnaturfonden tvivler man på, at dansk åleopdræt er redningen for den truede ål. Og man vil gerne se bevis for, at de ål, som bliver sat tilbage i naturen efter opfedning i danske bassiner, finder vej tilbage over Atlanterhavet for at reproducere sig.

»I øjeblikket anbefaler vi alle uden undtagelse at holde op med sælge ål, indtil ålebestanden igen er genopbygget som vild bestand. I Danmark er vi bagud på det her område. To af tre svenske supermarkeder har taget ålen ud af køledisken. Det samme har næsten alle de tyske supermarkeder,« siger Christoph Mathiesen fra Verdensnaturfonden.

LÆS OGSÅ: Tyske kæder bedst til bæredygtig fisk

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.