Ny øl er stærkere end snaps
Med en ny ølbrygningsteknik har et tysk bryggeri brygget verdens stærkeste øl.
Med en alkoholprocent højere end de fleste snapse har det tyske bryggeri Schorschbräu produceret verdens stærkeste øl kaldet Schorschbock. Alkoholprocenten på 43 er da også bemærkelsesværdig sammenlignet med en almindelig pilsner på 4,6 pct.
Udviklingen er sket som led i, at bryggerierne er begyndt at eksperimentere med en bryggeteknik, hvor øllet bliver frysedestilleret gentagne gange efter den almindelige gæringsproces.
Efter at have brygget en almindelig øl fryses den ned, hvorefter vandet fryser som det første. Det muliggør, at bryggerne kan skille alkohol og vand fra hinanden og stå tilbage med et produkt med en meget højere alkoholprocent, end vi er vant til.
To bryggerier i skarp konkurrence
Hos Danske Ølentusiaster har man kendt til metoden de seneste ti år, men det er først inden for de sidste par år, det har udviklet sig til en reguler konkurrence om, hvem der kan brygge den stærkeste øl.
Siden februar 2009 har Schorschbräu og det skotske bryggeri BrewDog således kæmpet indbyrdes for at have verdens stærkeste øl. Med Schorschbräus alkoholprocent på 43 har de slået BrewDogs seneste rekord fra februar 2010, hvor rekorden var 41 pct.
Prisen for en den ekstreme øl er da også lidt højere, end man er vant til. Man skal således slippe omtrent 750 kr. for en flaske med 33 cl. af verdens stærkeste øl.
Hvis man har fået lyst til at smage den stærke øl, så kan den erhverves på flere hjemmesider, heriblandt denne tyske hjemmeside, som også sender til Danmark.
Ølentusiaster: Det er ikke rigtigt øl
Anne-Mette Meyer Pedersen, der har siddet otte år i Danske Ølentusiasters landsforening og også er tidligere landsformand, er forbeholden over for de stærke øl.
"For mig er det ikke længere øl, det er nærmere en slags spiritus lavet på øl," mener hun.
Selvom Anne-Mette Meyer Pedersen ikke har smagt de stærke øl, så mener hun heller ikke, at man skal forvente sig, at de ekstreme øl smager som den øl, man kender.
"Der er humle i, så de må selvfølgelig smage lidt bittert. Men jeg vil tro, det smager lidt mere hedvinsagtigt, fordi sukkerstofferne også bliver mere koncentrerede.
Læs mere om verdens stærkeste øl på producentens hjemmeside
LÆS OGSÅ: Øllet bliver billigere om foråret