Danskerne vil have lav moms på sund mad

<p>8 ud af 10 danskere går ind for, at momsen sættes ned for de sunde fødevarer.</p>

Artiklens øverste billede
Fødevareeksperter vurderer, at billigere frugt og grøntsager kan være med til at rette op på nogle sundhedsmæssige problemer. Foto: Bo Svane

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er mærkbart ude af trit med befolkningens ønsker, når han skyder ideen om »sund moms« ned.

83 pct. af danskerne er positive over for ideen om differentieret moms, dvs. lav moms på sunde fødevarer mod højere moms på de usunde og fedende. Kun 12 pct. er negative over for tanken, viser en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende.

De positive tilkendegivelser breder sig over hele det politiske spektrum; kun Dansk Folkepartis vælgere halter bagud med »kun« 70 pct. Positive, skriver Berlingske Tidende. Tanken om differentieret moms har længe været på idébrættet hos sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), hos sundhedsordførere og hos folkesundhedseksperter. Lige nu analyseres fordele og ulemper ved ordningen i regeringens Forebyggelseskommission. På sit sidste pressemøde meddelte statsministeren, at ingen beslutninger ville blive truffet, før Forebyggelseskommissionen var færdig med sit arbejde. Men når den tid kom, ville regeringens beslutning i øvrigt være et rungende »nej« til sund moms«.

Ønsket i befolkningen om sund moms er så udtalt - endda også hos 80 pct. af Foghs egne V-vælgere - at man som politiker ikke kan tillade sig at kvæle ideen før fødslen, mener den konservative politiske ordfører, Henriette Kjær:

»Det er et stærkt argument, at så mange danskere er interesserede i det her. Folk har en fornemmelse af, at det vil hjælpe på folkesundheden og hjælpe os til at træffe sundere valg. Om det er en farbar vej, vil Forebyggelseskommissionens arbejde vise os, men vi skylder i det mindste befolkningen at få undersøgt grundigt, om det virker,« siger hun.

Danmark står alene

Danmark er det eneste EU-land, der ikke har en form for lavere moms på fødevarer. Folkesundhedseksperter mener, at bl.a. billigere frugt, og grønt kan være med til at rette op på en række af de problemer, der truer vores fremtidige velfærd; såvel personligt som samfundsmæssigt: Danskerne har en af de laveste gennemsnitslevetider i Vesteuropa. Antallet af overvægtige og diabetikere er i kraftig vækst med alvorlige udgiftsstigninger til følge. Og uligheden mellem de lavestlønnedes og højtlønnedes sundhed vokser år for år.

Med en nedsat moms på de sundeste varer giver man - med pisk og gulerod - både unge, lavindkomstgrupper og børnefamilier et incitament og mulighed for at vælge en sundere livsstil, mener professor på Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet, Niels Kærgård:

»Vi lever med livsstilssygdomme, som har antaget et omfang, vi må kalde epidemisk. Det er et meget, meget stort problem, som skal tages alvorligt nu. Derfor er vi nødt til at se åbent på, hvilke instrumenter vi har til rådighed i buketten af muligheder. Jeg må gå ud fra, at Forebyggelseskommissionen laver meget grundige analyser af dette redskab, og det er lige vel flot at afvise ideen på forhånd,« siger han.

Niels Kærgård mener, at momsnedsættelsen skal følges af en lang række andre tiltag. Hovedsagen er, at man forsøger nye veje i kampen mod overvægt og livsstilssygdomme, som de fleste vestlige lande står overfor: Tidligere undersøgelser har vist, at knap halvdelen af de »fattigste« børnefamilier i København ofte må vælge frugt og grønt fra i den daglige kost pga. dårlig økonomi.

Kilde: Berlingske Tidende

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen