Hvor er torskerognen?

<p>Børn og voksne har sjældent fiskepålæg i madpakken. Det skal en ny kampagne lave om på.</p>

Artiklens øverste billede
En ny kampagne skal sætte mere fokus på fiskepålæg. Arkivfoto: Klaus Gottfredsen

Der er langt imellem madder med fiskepålæg i den daglige madpakke.

Det viser den seneste undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, hvor fiskepålæg i skolemadpakken kun udgør omkring 20 gram om ugen, mens de voksne er lidt bedre med omkring 40-50 gram fisk om ugen i den medbragte madpakke.

Undersøgelsen viser, at fiskepålæg til børn og unge især er makrel, sild og laks både til madpakken og især i weekenden, hvor de er mere tilbøjelige til at spise fisk til frokost. Hos de yngste børn er madder med torskerogn populært. Tun samt fiskefilet og fiskefrikadelle spises i varierende mængde i de forskellige aldersgrupper, men et gennemsnitligt ugentligt forbrug på kun 20-50 gram fisk i madpakken er langt under kostrådet om at spise fisk til frokost hver dag.

Ny kampagne

Den problemstilling er i fokus i en ny kampagne fra 2 gange om ugen, som Fiskebranchen igangsætter i januar måned med støtte fra Fødevareministeriet og EU.

"Fisk er sundt – det ved de fleste. Men alligevel spiser vi for lidt fisk, og særligt børn spiser for lidt fisk. Vores madvaner grundlægges tidligt, og derfor skal vi lære vores børn, at fisk er en del af vores hverdagsmad – både til middag og til frokost. Derfor sætter vi nu fokus på at få flere til at vælge fiskepålægget til madpakken," siger fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Kampagnen gennemføres i januar og februar med uddeling af en brochure i supermarkeder og hos fiskehandlere over hele landet med nye ideer til at få mere fisk i madpakken.

Det skal være nemt

Det skal være nemt og hurtigt for forbrugerne at smøre madpakke med fiskepålæg, og i den nye brochure lægges der samtidig stor vægt på, at ideerne er lækre og i tråd med tidsånden hos børn og voksne. Man kan blandt andet finde forslag til torskerogns-frikadeller i pitabrød, nudelsalat med rejer og nem sushi til madpakken.

Mens det samlede ugentlige fiskeforbrug steg med ca. 10 pct. i den voksne befolkning fra 133 gram til 147 gram i perioden 2002 til 2006, faldt forbruget hos børn og unge næsten tilsvarende fra 84 gram om ugen i 2002 til 77 gram i 2006. Det samlede forbrug ligger stadig et godt stykke under anbefalingerne på 200 til 300 gram om ugen – især i gruppen børn og unge.

Mens det samlede ugentlige fiskeforbrug steg med ca. 10 pct. i den voksne befolkning fra 133 gram til 147 gram i perioden 2002 til 2006, faldt forbruget hos børn og unge næsten tilsvarende fra 84 gram om ugen i 2002 til 77 gram i 2006. Det samlede forbrug ligger stadig et godt stykke under anbefalingerne på 200 til 300 gram om ugen – især i gruppen børn og unge.

Læs også: Unge drikker fire gange for meget sodavand

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen