Annonce
Mad & Vin

Tjek din region: Her spiser flest fastfood

Danskerne fylder sig med mere fastfood end tidligere, men nogle falder oftere i den fedtede fælde end andre.

Mange har et hemmeligt slikskab og en bunke af brochurer til det lokale pizzasted liggende derhjemme. Nogle behøver måske slet ikke en menu, men har sine faste favoritter. Den søde tand og den nemme løsning til pizzeriaer eller shawarmabarer fanger nemlig mange danskere i en travl uge.

En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed afslører danskernes indtag af slik og chokolade og mad fra pizzeriaer, burger-, shawarmabarer og lignende fastfoodsteder i 2017. Hver tiende voksne har hånden i slikposen mindst fem gange om ugen, mens knap hver femte tager smutturen ud efter fastfood mindst én gang om ugen.

Hvor ofte fastfoodsulten melder sig kommer an på bopælen.

25 pct. af dem, som napper sin mad ved fastfoodsteder, bor i Region Hovedstaden, mens det er mindst populært i Region Sjælland og Region Syddanmark.

Hvor ofte går turen ud efter fastfood?

19,5 pct. voksne i Danmark angiver, at de spiser mad fra pizzeria, burgerbar, shawarmabar m.m. mindst én gang om ugen.

25,6 pct. af dem er mænd.

13,7 pct. er kvinder.

Den største andel er blandt de 16-24-årige mænd med 48,6 pct., hvor det for kvinderne er 30,9 pct.

Kilde: "Sodavand, slik, chokolade og fastfood" fra Statens Institut for Folkesundhed.

Generelt spiser danskerne mere fastfood end tidligere. Stigningen gælder både mænd og kvinder, men kun indtil 65-årsalderen. Mændene er de flittigste til at tage på jagt efter aftensmaden ved fastfoodsteder, og det er især de unge, som nyder godt af den nemme løsning. Knap 50 pct. af mændene mellem 16 og 24 år spiser f.eks. en pizzaslice eller en kebab mindst én gang om ugen, mens kun lige over 30 pct. af kvinderne i samme aldersgruppe følger trop.

Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Andre tal fra undersøgelsen viser, at 37 pct. af personer med ikke-vestlig baggrund spiser mad fra fastfoodsteder mindst én gang om ugen. Til sammenligning vælger 17,8 pct. af personer med etnisk dansk baggrund at tage de samme ture efter fastfood. Blandt personer med anden vestlig baggrund er andelen 23,6 pct.

Lug ud i de dårlige indkøbsvaner og spar penge hver uge

Når det gælder den mindre lækkersult, tyder det på, at tiden på skolebænken gør danskerne mere sukkerlystne. Andelen, der spiser slik eller chokolade mindst fem gange om ugen stiger nemlig i takt med uddannelsesniveauet. 15,2 pct. af personer med en lang videregående uddannelse chokolade eller slik mindst fem gange om ugen, mens det kun gælder 7 pct. af personer med en grundskoleuddannelse.

Resultaterne bygger på et repræsentativt udsnit af den danske befolkning på 16 år eller derover om deres typiske indtag af disse fødevarer. 13.890 deltog i 2013, mens 12.921 deltog i 2017.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her