Annonce
Luksus

Toner af blå: Dykkerurenes parade

Dykkerure, in-house-udviklede urværker og evighedskalendere. Den nyligt afholdte Baselworld-messe bød på adskillige nyheder på herresiden. Den blå farve dominerede, detaljearbejdet imponerede, og jubilæerne faldt tæt.

Havets mange nuancer af blå dominerede de nye herreure i Baselworld i år - specielt på skiver, kranse, remme og nogle gange endda også på lænker.

Oftest var der tale om dyb midnatsblå, men der blev også vist pastelblå, akvamarin-lyseblå, turkisblå og selv den "elektriske" Paraiba turmalin-nuance havde sneget sig ind på urene.

Den blå farve er en klassiker og kan knapt kaldes en trend med tanke på de mange blå ure, som er blevet vist de seneste tre år.

Farvens fordele er imidlertid mange, og derfor lancerer firmaerne også gerne endnu flere blå ure. Forskellige nuancer er ideelle til at fortælle forskellige historier: Alt fra det mystiske til det afslappede, fra det sporty til det forretningsorienterede.

50 års jubilæet for Rolex Oyster Perpetual Sea-Dweller Calibre 3235 blev fejret med den nye 43 mm (tidligere 40 mm) version. Vandtæt til 1.220 meter, heliumventil, stål, Cerachrome-krans af sort keramik, indekstal og visere af 18 karat hvidguld – begge dele med Chromalight. Datofeltet udstyret med kykloplinse-forstørrelse og gang-reserve på 70 timer. 80.450 kroner. Foto: PR

Eksempler var kransen på Rolex’ Yacht-Master, Hublots Classic Fusion Blue Chronograph King Gold, Chopards L.U.C Lunar One og Happy Ocean, Omegas Seamaster Planet Ocean Big Blue, Carl F. Bucherers Manero Power Reserve og Casios Oceanus, GulfMaster og Edifice-modeller.

Seriøse dykkerfunktioner

I forlængelse af den blå farve, som dog også havde selskab af sort og grå, kan det ikke komme som nogen overraskelse, at dykkerure til mænd-ene løb med en del opmærksomhed.

Efterhånden stiller flere firmaer med seriøse dykkerfunktioner, men udformet på en sådan måde, at mænd også kan slippe afsted med at have urene på i deres daglige arbejde.

Oris medbragte et 43,5 mm Aquis-ur og dertil deres Hammerhead-ur med motiver i relief på bagsiden af urkasserne, som indikerer, hvilke projekter der indsamles penge til ved salget af urene.

Dykkermodeller har fået skiver, der er lettere at aflæse under vand, og kranse er blevet løftet lidt op over urene, så de er lettere at dreje med dykkerhandsker på.

Rolex’ Oyster Perpetual Sea-Dweller er vandtæt indtil 1.220 meter – og ikke nok med at sportsurene kan klare alt, hvad man måtte kunne finde på at byde dem, så gør de det også med ubesværet stil.

Funktion har drevet designet på mange af årets nyheder, og mange mærker har arbejdet meget gennemført med detaljerne.
Sabine Zwettler, chefredaktøren for ursektionen af messeavisen Baselworld Daily News

Om årets dykkerure udtaler Sabine Zwettler, chefredaktøren for ursektionen af messeavisen Baselworld Daily News:

»Funktion har drevet designet på mange af årets nyheder, og mange mærker har arbejdet meget gennemført med detaljerne. Og jeg synes faktisk, de har leveret rigtig solidt arbejde i år. Firmaerne ved, at de er nødt til at levere deres bedste arbejde i det her finansielle og politiske klima, for ellers hopper forbrugerne ikke med på bølgen.«

Som eksempler fremhæver Sabine Zwettler dykkerurenes ekstreme holdbarhed, vandtæthed og modstandsdygtighed overfor saltvand og temperaturskift, dobbelt- og tredobbeltlåste kroner, ekstrastore kroner, silikone-O-ringe, Victorinox’ beskyttende "bumper", som leveres med samtlige ure, COSC-certificerede kronometre og dobbeltlukkende spænder.

Dykkerurene udføres primært i stål og titan, suppleret af keramik, karbon og enkelte andre high-tech komponentmaterialer. Eksempler er Carl F. Bucherers Patravi ScubaTec Red Gold, TAG Heuers Aquaracer, Guccis Dive, Oris’ Aquis Date og Citizens Eco-Drive Professional Diver 1000M.

Nye værker styrker mærker

Ved siden af de mange dykkerure så evighedskalendere ud til at være den komplikation, som blev prioriteret højest til mænd i år – endda højere end tourbilloner. I det hele taget er der en trend, som går i retning af mere og mere specialisering for herreurene: At de gennemtænkes og optimeres på funktionalitet.

Derfor er det også naturligt, at der var fokus på in-house-værker. I Schweiz er der naturligvis prestige i in-house-udviklede og -producerede urværker – og allerhelst skal firmaerne stille med et nyt hvert år i potenskonkurrencen, som hurtigt accelerer i drengenes urverden.

Bulgari Octo Finissimo Automatic af sandblæst titan, 40 mm, PVD-belagte sorte tal, visere og indekser. Det in-house-udviklede, automatiske værk "Calibre BVL 138" på blot 2,23 mm drives af en mikrorotor af platin. Uret har 60 timers gangreserve og fås også med sort alligatorrem med titanspænde. Uret er Bulgaris tredje verdensrekord – denne gang altså for verdens tyndeste automatiske værk. Ca. 91.250 kroner. Foto: PR

Nye værker og nye sammensætninger af komplikationer styrker et mærkes image og løfter dets seriøsitet, og der investeres konstant større summer – som altså tælles i millioner af schweizerfranc og euro – i at udvikle nye urværker, fordi dette er blandt de få argumenter for, hvorfor forbrugere overhovedet skal bruge penge på at anskaffe sig de nye ure.

Casio G-Shock MasterGulf kan modstå mere og mere i en optimering af urets råstyrke; fra årgang til årgang forbedres varme-, kulde- og stødresistens. Udtrykket er blevet mere voldsomt, inddelt og specialiseret i funktioner. Stopur med baglæns nedtælling, en solcelle leverer strøm til drift, hvilket begrænser behovet for batteriskift, uret modtager radiostyrede signaler i Europa, USA, Japan og Kina, hvilket sikrer dets præcision, termometer, digitalt kompas, højdemåler i meter, verdenstid (viser aktuel tid i storbyer) og smart access til de vigtigste funktioner via den elektroniske urkrone. 8.898 kroner. Foto: PR
Hvad angår argumenterne for at overtale forbrugere til at købe nye ure, så er nostalgi og vintage blandt de vigtigste. Mærkerne hylder deres egen fortid enten i form af deres egne signatur-design og urværker, som genoptages med et twist, eller deres fortidige kunder med nye urmodeller, som er inspireret af fortiden.

Firmaerne fremstiller ure, der hylder store fortidige berømtheder i signaturmodeller. Raymond Weil lancerede for eksempel et Beatles- og et David Bowie-ur i deres Freelancer-kollektion som en ny måde at personalisere urene på.

Regnbuefarvet optimisme

Udover Baselworld-messens eget 100-årsjubilæum i 2017 stod messen i jubilæernes tegn.

Omegas Speedmaster og Tissots Flagship-model kunne begge fejre 60 år, Longines’ Lindbergh-models 90-årsfødselsdag blev fejret med et limited edition ur i titan og stål, Breitlings Super-ocean Héritage II 60-årsjubilæumsmodel var blevet udstyret med en keramisk krans, Oris Retros første aviator-ur fra 1917 blev relanceret i en retroæske i en limited edition på 1.917 styk, og så markerede Patek Philippe sig også med Aquanauts 20-årsjubilæum og det ultratynde Calatrava Calibre 240-værks 40-årsjubilæum.

Omega Seamaster Aqua Terra Gents, 38 mm – af stål med rhodiumbelagte visere og indekser. Den blå skive er inspireret af luksusyachts træ-dæk, men i modsætning til tidligere års modeller løber linjerne vandret i stedet for horisontalt. Datofeltet er blevet flyttet fra kl. 3 til kl. 6 for at give symmetri til designet, men også som en hyldest til designet af Automatic Seamaster Calendar fra 1952 – det første Omega-ur, som havde et datofelt. Ordet "water-resistance" er blevet fjernet fra skiven og i stedet indgraveret på kassen. Kronen har også fået en make-over, inspireret af modellens bølgedesign. 39.500 kroner. Foto: PR

Som det med stor humor og en lille smule arrogance blev sagt under Patek Philippe-præsentationen af en nydelig talskvinde, der talte det mest charmerende engelsk med tyk schweizisk accent:

»Patek Philippe er jo 166 år gammelt, så vi kan fejre jubilæer for forskellige modeller næsten hvert år, hvis det er det, vi lyster.«

Mange af messens besøgende omtaler med rette Patek Philippe som showets stjerne, som altid klarer sig godt, men efter sigende oplevede det hæderkronede firma 25 pct. nedgang i år – men nu er en stor del af den internationale urbranche også negativt påvirket af verdenssituationen.

Raymond Weils Freelancer David Bowie-ur (værk RW4200) – en hyldest til den nu afdøde sang-ers liv og musikalske karriere. Limited edition på 3.000 styk. Af stål, 42½ mm – skive som en vinylplade med et rødt stiliseret lyn kl. 12, som det, der var tegnet på David Bowies ansigt på coveret af Aladdin Sane-albummet i 1973. Andy Warhol designede navnet, som ses på skiven i rødt kl. 6, i 1974, og den kendte fotograf Terry O’Neill har taget billedet af David Bowie, som er lagt ind i bagkassen. Sort kalveskindslæderrem med røde syninger og RW-foldespænde. 14.200 kroner. Foto: PR

En, der dog synes at kunne spore noget optimisme, var urbutikken Klarlunds administrerende direktør, Stig Andersen, som altid besøger Baselworld.

»Udover at jeg naturligvis er glad for at se nyhederne fra Rolex som en af de første, fordi Rolex betyder rigtig meget for Klarlund, så var der faktisk optimisme at spore blandt brands i form af enkelte regnbuefarvede ure. Rolex stillede med et ur med en krans med safirer i mange nuancer suppleret af grønne tsavoritter. Chopard fremviste et fantastisk regnbuefarvet ur fuldstændig sat med safirer på skive og lænke, og hos Hublot havde man tonet urenes glas i mange farver. Blandt de mere vanvittige, men meget imponerende ure, var Jacob & Co.s Astronomia Sky, som bare er fantastisk. Bekostelig, men fantastisk,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her