Annonce
Forbrug & Test

Stortest: Kæmpe forskel på AA-batterier

Der er forbavsende forskel på, hvor længe ganske almindelige AA-batterier kan køre, afslører denne test af 10 forskellige alkaline-batterier. Og testens bedste køb giver syv gange mere kapacitet for pengene end testens dårligste batteri.

Foto: altomdata.dk

Måske tror du, at alle almindelige alkaline-batterier er nogenlunde lige gode. Men det er de ikke, viser Datatid TechLifes test af 10 populære AA-batterier. Der er kæmpe forskel på, hvor længe batterierne kan køre, og hvor meget kapacitet de giver for pengene.

I princippet kan et batteri testes ligesom enhver anden beholder, der rummer et eller andet. Hæld indholdet over i et målebæger og se, hvor meget der er. Dette er nemt nok med væsker, men noget sværere med strøm.

Se også: Test: Design-tablet til underholdningen

Vi kunne også sætte en batteridrevet kanin til at tromme og bruge en smartphone som stopur, men hvorfor ikke gøre det muligt at komme frem til direkte sammenlignelige mAh-værdier? Derfor valgte vi en metode, som kunne realiseres med eksisterende instrumenter i vores testlaboratorium.

Testen kan også bekræfte, at der er hold i Duracells reklamer. Det dyre Ultra Power-batteri vinder vores test, fordi det holder længst, og dets ret flade afladningskarakteristik betyder, at der stadig er noget strøm tilbage efter 7 timer.

Sådan læser du skemaet

Mærke/model: Otte af de testede batterier er såkaldte premium-brands. Dem har vi købt online hos batteribyen.dk. De to resterende batterier har vi købt i Fakta (Coop) og hos Harald Nyborg (Kameda), som naturligvis ikke selv producerer dem, men får dem fra fabrikker et sted i verden.

Pris/stk (kr.) 

Alle de testede batterier er købt i de populære 4-styk pakninger, som er forholdsvis dyre. Selv ved disse beskedne kvantiteter er prisspændet voldsomt – næsten faktor 4 fra det billigste (Coop Alkaline, 3,24 kr.) til det dyreste (Panasonic EVolta, 12,25 kr.). Hvis man køber store pakker ad gangen, kan man komme ned på helt andre priser. Eksempelvis har Harald Nyborg 60 AA-batterier på nærmest permanent tilbud til 94 kr. eller 1,57 kr./stk.

Miljømærkning

Batterier er ikke så giftige, som de har været. De fleste af de deltagende batterimærker har tegnet en licens til at bruge det officielle nordiske Svanemærket, som er en garanti for lav miljøbelastning. I vores skema springer det i øjnene, at batterierne fra det ellers så miljøbevidste Coop ikke er mærket med Svanen.

Se også: Test: Leitz Power Bank 1350 mAh

Læksikkerhed

Generelt lækker alkaline-batterier ikke, så længe de behandles efter anvisningerne og ikke efterlades i udstyr, der ikke bruges i længere tid. Alligevel reklamerer tre mærker med, at nogle af deres batterimodeller skal være læksikre eller lækbeskyttede, og Energizer skriver endda ”No leaks guaranteed” på deres Max-model. Panasonics læksikring er begrænset til ”normal brug”, hvad det så er, og på Energizers europæiske hjemmeside er det ikke lykkedes os at finde ud af, hvad garantien egentlig omfatter, eller hvor man skal henvende sig for at få erstatning.

PowerCheck

I nogle år har Duracell haft en smart lille strømindikator på deres bedste batterier (i dag Ultra Power). Den er ikke særlig præcis, men den fortæller i det mindste, om et batteri er fladt eller ikke.

Se også: AMD Radeon RX 480 8GB

Levetid

De testede batteriers levetid spænder fra 2,92 til 6,31 timer eller godt og vel faktor 2. Det er bemærkelsesværdigt, at tre modeller kan klare 6 timer eller mere. Omvendt lukker de tre mest kortlivede modeller næsten lodret ned, når de er kørt trætte.

Kapacitet

Denne egenskab er udregnet på basis af batteriernes levetid. Fem af de testede modeller har en kapacitet på 2000 mAh eller mere.

Pris/1000 mAh:

Hvis man er benhårdt fokuseret på økonomi, er prisen for en amperetime det altafgørende testresultat, og der kan være forbløffende meget at spare. Prisen spænder fra 1,60 kr. til 10,69 kr. eller næsten faktor 7.

Simulering af brugssituation

I testen har vi udsat batterierne for en belastning, der svarer til drift af forholdsvis strømtørstige apparater som bærbare radioer, trådløse højttalere, lygter, fotoudstyr (blitz) og legetøj.

Sådanne situationer simulerer vi ved hjælp af en præcisionsmodstand på 3,3 ohm (3,303 ohm, for nu at være helt nøjagtig), som vi slutter til det testede batteri, hvorefter vi registrerer afladningsforløbet under denne konstante belastning, indtil batteriet er tomt.
Denne registrering har vi foretaget med en analog Brüel & Kjær Type 2307 Level Recorder – en kurveskriver, som bruger blæk og papir i ruller.

Den analoge Brüel & Kjær Level Recorder Type 2307 kan registrere batteriafladning med høj præcision. Det tager næsten 7 timer at udskrive den røde kurve på hvert ark. Foto: altomdata.dk

Denne antikvitet indeholder en mekanisk gearkasse, der minder om Jens Olsens verdensur på Københavns Rådhus, som gør det muligt at føre kurvepapiret meget langsomt frem. Ved en papirhastighed på 0,01 mm/s svarer en time til 36 mm, og så rækker en bane på 250 mm til næsten 7 (6,94) timer – perfekt til vores formål. Skriverens præcision har vi tjekket undervejs med et absolut nutidigt Tektronix TBS 1052B digitalt storage-oscilloskop.

Et alkaline-batteri har en nominel spænding på 1,5 V, og samtlige testede batterier har ligget meget tæt på denne værdi ved starten på afladningsprocessen. Et batteris afladningskurve falder blødt undervejs, indtil den dropper mere eller mindre brat.

Udregning af levetiden

Slutspændingen har vi fastlagt som 0,9 V, og afstanden fra startlinjen til det punkt, hvor kurven passerer 0,9 V, definerer vi som batteriets levetid. Hvis denne afstand eksempelvis er 180 mm, bliver levetiden 180 : 36 = 5 timer.

Batteriets kapacitet i milliampere-timer er produktet af levetiden og strømmen gennem belastningsmodstanden. Ved 1,2 V, som er middelværdien mellem 1,5 V og 0,9 V, er strømmen 0,36 A eller 360 mA. Kapaciteten bliver således 5 timer gange 360 mA, dvs. 1800 mAh.

Artiklen er publiceret i samarbejde med altomdata.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Test: OLED i referenceklasse
Panasonic FZ800 byder på noget af det sejeste, vi har set af billedkvalitet, helt uden kunstige tilsætningsstoffer. Der er linet op til en oplevelse ud over det sædvanlige!
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her