Drik din kapselkaffe med god samvittighed

Aluminium er noget skidt for miljøet, og derfor er de nemme kaffekapsler det også - eller hvad?

Artiklens øverste billede
"Hvis man er en meget dedikeret forbruger, der samler sine kapsler og går ind med dem til Nespresso, så er det rigtig fint," siger Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk.

Det tager ikke meget mere end et minut, fra kaffekapslen er hevet ud af pakken og dumpet ned i maskinen, til der efter lidt brummen er varm kaffe i koppen.

Men den lette løsning er ikke nødvendigvis den bedste for miljøet, siger Vibeke Myrtue Jensen, som er miljøpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.

Mange af de kaffefyldte kapsler er nemlig lavet af aluminium, hvilket gør det vanskeligt at genanvende dem, forklarer hun.

- Det er nyproduktionen af aluminium, der gør ondt på miljøet. Så hvis forbrugeren får det genanvendt, ligesom man gør med dåser, så er det sådan set fint nok. Men det er stadigvæk et stort ressourcespild at bruge kapsler i stedet for bare at lave en kop kaffe uden kapsel, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Hos en af de helt store spillere på markedet, Nespresso, tilbyder man, at kunder kan aflevere brugte kapsler i butikken til genanvendelse.

Og det har en positiv effekt, vurderer civilingeniør Anne Nielsen fra Miljøstyrelsen.

- Både i forhold til udledning af drivhusgasser, forsuring og næringsstofbelastning - som typisk er de vigtigste parametre, vi fokuserer på i en ”livscyklus-screening” - viser der sig at være en miljømæssig fordel ved at indsamle og genanvende kapslerne, siger hun.

Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk ser også positivt på genanvendelsen af kapsler. Men hun mener samtidig, at det er en besværlig løsning for forbrugerne.

- Hvis man er en meget dedikeret forbruger, der samler sine kapsler og går ind med dem til Nespresso, så er det rigtig fint. Men det er jo også en smart forretningsmodel, der får kunderne ind i butikken igen, forklarer Vibeke Myrtue Jensen og tilføjer:

- Affaldssortering skal helst foregå lige der, hvor man er. Det er forbundet med besvær og ekstra tidsforbrug, hvis man skal samle kapsler gennem en længere periode for at tage ind i en butik.

Et af de senere tiltag er at skifte aluminiumskapslen ud med en biokomposterbar variant, som eksempelvis er produceret af fibre fra sukkerrør.

Vibeke Myrtue Jensen mener, at forbrugerne med fordel kan gå efter de biokomposterbare kapsler eller sørge for at få aluminiumskapslerne genanvendt, hvis der skal tages hensyn til miljøet.

Kaffe bliver dog aldrig et positivt bidrag til den bæredygtige dagsorden. Som forbruger kan det dog lade sig gøre at gøre noget aktivt for at træffe et miljømæssigt bedre valg.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler forbrugerne at gå efter de større certificeringsordninger som Fairtrade, UTZ, Rainforest Alliance eller økologisk kaffe.

/ritzau/FOKUS

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.