Annonce
Forbrug & Test

Sådan gør du et godt brugtkøb

Rolex, Omega, Patek Philippe, IWC – det er ikke helt ligemeget hvilket mærke og hvilken model, man skal gå efter, hvis man vil være sikker på at kunne komme af med uret igen uden stort tab.

Rolex Daytona “Big Red” ref. 6263 fra 1984 (tv.). Daytona-modellerne fra 1970-80’erne er blandt de mest eftertragtede Rolex-modeller på grund af koblingen til motorsport. Rolex Explorer II “Freccione” ref. 1655 fra 1979 (th.). Modellen blev udviklet til huleforskere i 1970'erne. Den orange viser er lavet, så man kan aflæse, om det er dag eller nat uafhængigt af dagslyset. Foto: Privat
Ur

Han er en af Danmarks mest vidende, når det gælder ure, og han er også selv ivrig samler. 40-årige Mads Urup Gjødesen har de sidste 15 år dyrket sin passion for ure, der med årene kun er taget til.

»Jeg tror, det er en blanding af det tekniske – altså mekanikken bag – og så de gode historier, der følger med,« forklarer han om sin forkærlighed for ure og hentyder til de såkaldte tool watches, der f.eks.´ er pilot-, dykker- og motorsportsure.

Og historien er ifølge Mads Urup Gjødesen en væsentlig del af urverdenen.

»Historien kan nogle gange være lige så interessant, som vi f.eks. kender den fra veteranbiler, og den fylder måske endda også mere hos samlere end for andre. Samtidig tror jeg også, at det betyder noget, at uret er det eneste såkaldte smykke en mand rigtig kan gå med,« siger han.

Begynd med de klassiske mærker

I dag har Mads Urup Gjødesen to kasketter på, som han selv beskriver det. Den ene som passioneret samler og ur-entusiast, den anden som fritidsforhandler. Sidstnævnte kastede han sig ud i tilbage i 2011, da han oprettede hjemmesiden timetowatch.dk, og den passer han i dag fortsat ved siden af sit fuldtidsarbejde. Derfor ved Mads Urup Gjødesen også en del om, hvad man skal være opmærksom på, når man er på jagt efter sit første vintageur.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt et ur er ægte, eller om det er et såkaldt frankenwatch, som er sammensat af en masse forskellige reservedele, kan det være en god idé at bruge penge på at få det forbi en urmager, inden man køber det. Foto: Colourbox

»Vi ser i dag, at vintageure bliver mere og mere efterspurgte, fordi folk har fundet ud af, at det er en god investering. Køber man det rigtige ur, kan man ofte få det samme for det, som man gav, når man skiller sig af med det,« fortæller han.

For uindviede kan det måske lyde underligt, at man skulle have lyst til at skille sig af med et ur igen, men sådan er det i urverdenen.

»Mange har to til fire forskellige ure, og på et tidspunkt er man nødt til at sælge lidt ud for at finansiere et andet urkøb. Derfor er det også vigtigt, at man investerer i et ur, som er efterspurgt, så man har muligheden for at sælge igen,« forklarer Mads Urup Gjødesen.

40-årige Mads Urup Gjødesen er uddannet ingeniør, og ved siden af sit civile job handler han professionelt med ure. Foto: Privat

Han råder førstegangskøberen til at gå efter et af de klassiske mærker som f.eks. Omega, Rolex, IWC, Patek Philippe og Audemars Piquet. Samtidig er det vigtigt, at man køber med hjertet.

»Man skal synes, at uret er flot, og at det er noget, man vil bruge, og så skal man måske heller ikke købe noget, der er alt for specielt, hvis man har planer om at sælge videre på et tidspunkt,« forklarer Mads Urup Gjødesen og tilføjer, at jo mere klassisk modellen er, jo bedre.

Det kan den selvudnævnte urtosse, 35-årige Morten Klitgaard, skrive under på. Hans første ur var et Panerai – et mærke, som kan dateres tilbage til 1860’ernes Italien. Men efterhånden som hans passion for ure tog til, måtte han selv bøje sig i støvet for det klassiske Rolex. Han havde ellers nærmest forsvoret, at han ville kigge mod schweiziske Rolex, men så fik han et om armen.

»Ja, og så var jeg faktisk solgt,« siger han.

35-årige Morten Klitgaard er bidt af Rolex-ure. Om hans arm sidder det første Rolex, han købte, et 2009 Rolex Sea-Dweller ref. 16600. De to i hænderne er et Rolex Submariner ref. 16610 fra 1996 (tv.) og et Rolex GMT-Master ref. 1675 ”Pepsi” fra 1972 (th.). Foto: Privat

Undersøg markedet og sælgeren

Morten Klitgaard har altid været interesseret i ure. Hans far rejste meget, og han kom ofte hjem med et nyt ur om armen. Det fascinerede sønnike, men det var først, da Morten Klitgaard i 2007 arvede nogle penge, at han besluttede sig for at investere i et ur.

Ur-ekspertens gode råd
  • Køb med hjertet – du skal kunne se dig selv gå med uret. Ellers kan pengene være lidt spildt.
  • Brug øjnene, for kopier er relativt nemme at gennemskue – også selv om man måske ikke er ekspert på området. Sørg derfor for at kigge ordentligt efter på billeder. Hvis du har uret i hænderne, skal du ligeledes kigge nøje efter finishen og forarbejdningen.
  • Undersøg markedet, mærkerne, modellerne og prisen.
  • Undgå auktioner – medmindre vi taler om unikke og ekstremt samleværdige modeller, På auktioner betaler både køber og sælger salær, og det kan gøre prisen højere end markedsprisen andre steder.
  • Er prisen for god til at være sand, er der stor sandsynlighed for, at uret er en kopi.
  • Papirer, certifikat og boks øger prisen, men man skal overveje, om man vil betale de ekstra penge.
  • På nyere ure, som er under fem-ti år gamle, bør man kun købe inklusive tilbehør for at undgå ure af suspekt herkomst. Jo ældre uret er, desto mere almindeligt er det, at tilbehøret mangler.
Kilde: Mads Urup Gjødesen, ur-ekspert

»Det var tanken om at eje en genstand eller et smykke, som på sigt kunne gå i arv, der var den drivende kraft for mig. Min mor efterlod mig ikke med en eller anden specifik ting, som hun selv havde båret og været glad for gennem hele livet. Det vil jeg gerne kunne give mine børn, når jeg engang ikke er her mere. Her var urene et oplagt valg for mig, og interessen blev absolut ikke mindre, efter jeg købte mit første rigtige ur – tværtimod,« fortæller Morten Klitgaard, der råder førstegangskøberen til ikke kun at undersøge markedet, men også sælgeren.

Har nogen haft en god eller dårlig oplevelse med en navngiven privatperson eller et firma, vil man ofte kunne finde information ved at lave et såkaldt referencetjek på danske og udenlandske ur-relaterede Facebook-sider og fora.

»Det er vigtigt, at man har tillid til den, man gør en handel med. I Danmark har vi heldigvis nogle dygtige professionelle forhandlere, der sælger brugte ure, og de er meget respekterede både herhjemme og i udlandet. Her er man i gode hænder,« siger Morten Klitgaard, der til daglig arbejder som salgskoordinator.

For ham er research og grundigt forarbejde en stor del af processen, når han køber et brugt ur.

»Jo mere information jeg har om uret, jo bedre kan jeg vurdere, om det er prissat korrekt. Medfølger alt tilbehør i form af bokse, certifikater og eventuelt servicepapirer, så har man et godt udgangspunkt. Det vidner om, at den tidligere ejer har passet på tingene.«

Ifølge Morten Klitgaard lærer man dog først hen ad vejen at kende forskel på et flot og et mindre flot eksemplar.

»Et brugt ur kan for det utrænede øje godt se pænt og velholdt ud, men ved man, hvad man skal kigge efter, kan man ofte hurtigere spotte, om et ur f.eks. er blevet poleret op til et salg,« siger han og forklarer, at hver gang man polerer et ur, fjerner man materiale og urets oprindelige facetter, slibninger og kanter forsvinder.

Derfor fremstår et ur efter flere poleringer ikke længere helt så skarpt og harmonisk, som da det forlod fabrikken.

Autenciteten er afgørende

For Mads Urup Gjødesen, der også selv professionelt handler med brugte ure, er der en god pointe i et grundigt forarbejde.

»For det første kræver det tid at blive klogere på urene og deres historie, og for det andet har man mulighed for at sammenligne priser på de forskellige mærker og modeller,« siger han

Han advarer dog imod, at man retter et for stort fokus på netop pris.

»Det er meget sjældent, at det billigste ur er det bedste køb, og der kan have været skader på uret, som man ikke kan leve med, fordi det eksempelvis er blevet overpoleret. Andre gange kan oprindelige dele være udskifte med nyere dele, og selv om det er med originale dele, vil det alligevel betyde, at uret kan være mindre værd, end det er prissat til,« forklarer Mads Urup Gjødesen og uddyber, at oprindeligheden er afgørende, når det gælder vintageure.

Rolex er klassisk og konservativt, mener både Mads Urup Gjødesen og Morten Klitgaard. Det betyder, at urene, hvis man passer godt på dem, er rimelig værdifaste, så de kan videresælges til nogenlunde samme pris, som man har købt dem for. Foto: PR

Netop derfor går mange samlere i den grad op i, at deres ur er fuldkommen autentisk – altså at alle dele er 100 pct. originale både indvendigt og udvendigt. Er man uheldig, kan man nemlig have fået fingrene i et såkaldt frankenwatch, hvor uret er sammensat af forskellige nyere og gamle dele, som ikke passer til modellen. Og det påvirker nemlig prisen, fortæller Mads Urup Gjødesen.

Sidst, men ikke mindst, er tilbehøret, der følger med uret, afgørende for prisen. Kommer et ur med papirer, altså et certifikat fra fabrikken, og den originale boks, er det markant mere værd, end hvis det kommer uden.

Generelt lyder rådet fra ur-eksperten, at certifikatet – hvor urets unikke serienummer fremgår – er det vigtigste, mens en boks er noget, man kan leve uden, da den kan tilkøbes igen. Men certifikatet kan sjældent genskabes, hvis det først er væk.

»Boks og papirer er ikke en garanti for, at uret er ægte, da de lige så let kan kopieres som uret. Men de to ting gør uret lettere at videresælge, hvis man en dag vil skille sig af med det,« lyder det slutteligt fra Mads Urup Gjødesen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Quartz eller ej?
Der findes en række forskellige urværker, og de har alle deres fordele og ulemper. Urmager Claus Damkjer forklarer her, hvad man skal være opmærksom på, når man vælger ét urværk frem for et andet.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her