Black Friday - sådan undgår du tilbudsfælderne

Den amerikanske shoppetradition, Black Friday, bliver i år større end nogensinde herhjemme. Men den kan end i dyre fejlkøb, hvis du ikke passer på.

Artiklens øverste billede

Landets forretninger og e-butikker forbereder sit på et sandt shoppe-orgie næste uge, for den ’sorte fredag’ - årets største shoppedag nærmer sig de danske breddegrader.

Black Friday er et amerikansk fænomen, som i hjemlandet kommer i kølvandet på ’Thanksgiving’-nationaldagen og som altså fejres med vilde tilbud og masseindkøb.

Men selvom Thanksgiving ikke afholdes herhjemme, har Black Friday igennem de seneste fem år blevet til en tilbagevendende shoppetradition. Ved sidste år Black Friday kunne enkelte forretninger melde om en tyvedobling af den daglige omsætning.

I år falder den sorte fredag præcis en måned før juledagen - og dermed er muligheden for at klare juleindkøbene til lavpris reel. 

For at lokke kunderne til netop deres butik, vil flere hundrede butikker landet over diske op med skarpe - og mindre skarpe - tilbud. Det vil også betyde, at man let vil miste overblikket i tilbudsjunglen - og lidt forarbejde vil kunne spare dig for både besvær, fejlkøb og andre dyre fornøjelser.

Læs også:  Guide: Efterårets bedste billige smartphones

Sådan undgår du tilbudsfælder

Black Friday er en salgsfest som er kommet for at blive, men de mange tilbud der lokkes med, kan være misvisende. Vil du undgå tilbudstømmermænd, kan du derfor med fordel følge mobilsiden.dks Black Friday tjekliste:

Lav en liste og læg et budget
Inden tilbudsfesten skydes i gang, er det en god idé at få overblik over, hvad du har behov for. Find ud af, hvad du mangler derhjemme eller blandt dine julegaveindkøb. Julen koster som bekendt også, læg derfor et budget for, hvor meget du kan og vil spendere på tilbudsræset. Sorter derefter dine ønsker i enten ’need-to-have’ og ’nice-to-have’ – og hold dig derefter til listen.

Er det en reel nedsættelse?
Lad dig ikke forblænde af de neongule mærkater med minus 40, 50 eller 60 procent. Førpriser er ikke altid retvisende, og du bør i stedet sammenligne med en prissøgningside som eksempelvis mobilpriser.dk, for at sikre dig, at besparelsen er reel.

Er det et godt produkt?
At tilbyde kæmperabatter på populære varer er generelt dårligt købmandskab for forretningerne. Det kan derimod være en smart måde at komme af med en partivare af tvivlsom kvalitet – læs derfor anmeldelser og test af produktet inden du køber. Nogle produkter er bare ikke gode nok - uanset prisen. 

Se også:  Guide: Efterårets bedste telefoner i mellemklassen 

Er det et forældet produkt?
Nogle butikker benytter udsalgsfester som Black Friday til at få afsat forældede eller udgåede varer. Du skal derfor huske at slå modellens debutdato op og derefter vurdere det en ekstra gang, hvis det viser sig at have nogle år på bagen.

Vent et øjeblik
Det siger sig selv, at du ikke bør købe noget, du ikke har behov for, men i købsøjeblikket kan man let distraheres af de blinkende tilbudsskilte. Der kan en lille betænkningspause spare dig for en masse penge på unødvendige varer. 

Vær opmærksom på returret
Som udgangspunkt er en tilbudsvare dækket af samme toårige reklamationsret som produkter til fuld pris. Du skal dog være opmærksom på at retur- eller ombytningsret ikke nødvendigvis gælder hvis du fortryder købet eller hvis det er en gave. Hør derfor forretningen ad, hvis du er i tvivl.

Find den rette butik
Her kan lidt research virkelig give pote. Find ud af hvilke butikker der holder Black Friday, så du er klar på selve dagen, tit er der kun få styk af de virkelig gode tilbud. Generelt er det nemmest at lave sine Black Friday handler på nettet - så kan du nemmere og hurtigere søge efter priser og se, om der er en besparelse. Og så undgår du kø, trafikale udfordringer og lignende.

Følg mobilsiden.dk
På Mobilsiden.dks vil du i den kommende uge kunne se hvor de bedste Black Friday tilbud kan fås. Følg derfor med her på siden og hold dig orienteret om de bedste køb derude.

Læs også: Guide: Efterårets bedste high-end smartphones

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.