Annonce
Forbrug & Test

Udsalget kræver is i maven

Hvordan undgår du at falde i udsalgsfælden? Vi har rådført os hos en adfærdsøkonom, en lifecoach og en forbrugerkonsulent.

Det er en god taktik at gå på udsalg med kontanter frem for dankort, da man bliver mere opmærksom på udgiften på hvert køb, mener Keld Jensen, adfærdsøkonom og forhandlingsekspert. Foto: Soffi Chiandra Larsen

Når vi går på udsalg, tænker vi ofte på, hvad vi sparer ved at købe billigere, end hvad vi ville have sparet ved slet ikke at købe noget.

Sådan siger Keld Jensen, adfærdsøkonom og forhandlingsekspert samt forfatter til en række bøger om emnet.

»En nem metode til at købe mindre er at hæve kontanter og ikke betale med dankort eller kreditkort. Det gør mindre ondt, når vi afleverer et plastikkort i butikken frem for at aflevere sedler og mønter. Plastikkortet får vi tilbage, men vi får ikke sedler og mønter retur,« pointerer han.

Den professionelle forretning forsker, ifølge Keld Jensen, i stigende grad professionelt i forbrugeradfærd og benytter eksperter til at forudsige forbrugerens adfærd og psykologi.

Og det er Jakob Steenstrup, juridisk konsulent i Forbrugerrådet Tænk, enig i.

»Der er ingen tvivl om, at mange butikker er opmærksomme på de psykologiske mekanismer hos forbrugerne og forsøger at bruge denne viden til at optimere salget,« siger han.

En hårfin grænse

Jakob Steenstrup tilføjer dog, at grænsen er hårfin for, hvad der er naturligt og acceptabelt, og hvad der er “over stregen” og i strid med markedsføringsloven.

Ifølge juridisk konsulent i Forbrugerrådet, Jakob Steenstrup, bør man bevare en smule skepsis under udsalg. Foto: PR

»Helt grundlæggende skal der være tale om reelle tilbud, før de må fremhæves som noget særligt, eksempelvis hvis der skiltes med en “før-/nu-pris”, eller “spar x kr.”.

Fire gode råd til at undgå udsalgsfælden
  • Beslut dig for, hvad du reelt har behov for, inden du går ud og shopper. Køb kun det, som du mangler, og lad være med at blive “påvirket” af det gode tilbud. Det gode tilbud kommer altid igen og ofte bedre. Undgå impulskøb.
  • Husk, at priser også er forhandlingsbare udenfor udsalgstid. Når varen kan reduceres i udsalgsperioden, er det et udtryk for størrelsen af marginal hos butikken. Produkter med meget lav marginal er sjældent på udsalg.
  • Bemærk, at producenter til tider har specielle varer, som er “konstruerede til udsalg”. Det betyder, at fladskærmen på tilbud muligvis er en model med lidt dårligere udstyr end de øvrige modeller.
  • Lad være med at blive imponeret over førpris. Førpris er ikke altid den virkelige pris på varen. Check derfor, hvad varen har kostet i virkeligheden, fremfor hvad prisskiltet oplyser om.
Kilder: Adfærdsøkonom Keld Jensen, og lifecoach Anne Vig.

Hvad enten anledningen er fødselsdag, jubilæum, superweekend, januarudsalg, Black Friday eller andet, går det alt sammen ud på det samme, nemlig at udforme markedsføringen på en måde, som giver kunder i butikken,« siger han og nævner, at andre teknikker kan være, hvor varerne placeres rent fysisk, hvordan de er pakket ind, farvevalget på emballagen, stemningen i butikken eller udsendelse af dufte i grøntafdelingen.

Undgå for alt i verden impulskøb

Ifølge Forbrugerrådet Tænks juridiske konsulent er det bedste råd for forbrugerne at være bevidste om, hvad der foregår.

»Der er intet forgjort i at jagte de gode tilbud, men omvendt er det vigtigt at forholde sig med en smule skepsis over for de erhvervsdrivendes markedsføring. Indimellem er der desværre tale om reelt fup, men også reelle tilbud kan ved nærmere undersøgelse vise sig ikke at være helt så attraktive som først antaget,« siger han.

»Udsalg er en psykologisk lommetyv«

Som forbruger er det derfor en god idé at tage de mange løbende tilbud med et gran salt, slå koldt vand i blodet og fokusere på selve prisen frem for eventuelle glitrende, gule skilte med diverse rabatter og slagtilbud, tilføjer Jakob Steenstrup.

»Man bør undersøge markedet for alternativer, eventuelt gennem prisportaler og lignende, og så vidt muligt undgå impulskøb, som man måske fortryder efterfølgende,« påpeger han.

Reelt behov eller flokmentalitet?

Keld Jensen forklarer, at vi i disse år tydeligt ser en tendens fra USA, hvor udsalg ikke er en engangsting.

»Der er nu stort set kontinuerligt udsalg i den ene eller anden butik. Black Friday er også ved at være udvandet, da tilbuddene flyder ud før og efter. Vi vil se det samme i Danmark, hvor tilbud og udsalg ses i stadig stigende grad,« mener han.

Anne Vig er certificeret og uddannet life- og stresscoach. Foto: PR

Ifølge Anne Vig, der er certificeret og uddannet life- og stresscoach, kan flokmentaliteten hos os mennesker spille en rolle.

Gør en god handel: Her er boligekspertens fem gode råd til at få rabatter

»Alle andre går jo på udsalg, så det må jeg nok også hellere, tænker mange. Men hvad nu, hvis man ikke er et “udsalgsmenneske”, som er til de hurtige beslutninger? Så kan man blive grebet af en stemning og et miljø, som man i virkeligheden slet ikke trives i og på baggrund af det træffe nogle beslutninger, som man senere fortryder,« siger Anne Vig, der opfordrer folk til at tænke over, om de i virkeligheden bare følger flokken, eller om de har et reelt behov for noget nyt, når udsalgsfeberen raser.

»Konklusionen er, at vi snyder os selv«

Vi foretager en mental sammenligning, når vi kigger efter udsalgsvarer, men det betyder ikke, at vi altid foretager det mest rationelle valg, lyder det fra en adfærdsøkonom.

Keld Jensen er adfærdsøkonom og forhandlingsekspert.

Mennesker skal sammenligne med noget for at kunne drage en konklusion. Det vil sige, at vi ikke bare kan købe et hus uden at have foretaget en sammenligning med et andet hus – og vi køber derfor ikke en vare uden at foretage en mental sammenligning med en anden vare.

»Når vi går på udsalg, betyder dette, at førprisen eller besparelsen i procent giver et sammenligningsgrundlag, som forbrugeren oplever som ’et godt tilbud’,« siger Keld Jensen, adfærdsøkonom og forhandlingsekspert samt forfatter til en række bøger om emnet.

Her er stilekpertens bedste udsalgstip

Han henviser til et eksperiment, som blev foretaget blandt flere end 5.000 personer.

»Jeg præsenterede to gavekort: et gavekort med en værdi på 100 dollars, som var gratis, og et gavekort med en værdi på 200 dollars, som kostede 70 dollar,« forklarer han og uddyber:

»38 pct. af alle 5.000 testpersoner valgte gavekortet til 100 dollars, selv om det jo matematisk set er en dårligere løsning end det andet gavekort, der jo giver testdeltageren en konkret værdi på 130 dollars. Konklusionen er, at vi snyder os selv,« konstaterer Keld Jensen.

»Gå efter rabat på mindst 40 pct.«

Allan Torp, der står bag boligbloggen Bungalow5, deler her nogle af sine udsalgstips.

Allan Torp er grundlægger af og fuldtidsblogger på bloggen Bungalow5, der har fokus på bolig, design og interiør. Foto: PR

Hvad er dit bedste udsalgstip?

»Frem for alt bør du lægge dig fast på, hvilken stil du mest er til. Det handler om, at du ikke køber i øst og vest. Selv om der er udsalg, så køb med omhu.«

Hvordan undgår man at falde i udsalgsfælden?

»Gå målrettet efter de høje udsalgsprocenter. 20-30 pct. er ikke værd at kigge efter. I min bog skal man i hvert fald over 40 pct., før man skal overveje et udsalgskøb. Læg en plan på forhånd for, hvad du mangler, og gør benarbejdet hjemmefra. Find butikkerne med de største udsalgsprocenter og gå så kun ind dér og med din liste i hånden.«

3 gode udsalgstips fra Allan Torp
  • Gå efter basis hverdagsting; håndklæder, sengetøj, viskestykker og duge
  • Køb online
  • Køb kun udsalg med mere 40 pct.
Læs mere på www.bungalow5.dk

Skal man helt undgå impulskøb?

»En nem måde at undgå impulskøb er ved at onlineshoppe. Jeg er selv stor forbruger af onlineudsalg. Fordelen er, at du kan sidde i ro og fred og klikke dine yndlingsting hjem i kurven og få dem leveret ved hoveddøren. Når du har smidt dine onlinefund i den virtuelle kurv, så tag en pause på 30 minutter og kom tilbage og kig dine “køb” igennem igen med “har-jeg-virkelig-brug-for-det”-brillerne på.«

Hvad er de største faldgruber udover impulskøb – og hvordan undgår man dem?

»Der er ofte en grund til, at tingene ryger på udsalg, primært fordi butikken ikke har kunnet sælge de pågældende ting og skal have ryddet ud på lageret. Det betyder, at mange ting er fra en tidligere sæson eller måske har ridser eller lignende. Så hold øjnene godt åbne og hold dig til din indkøbsliste. Det kan godt være, du har sukket efter den pæne pude i det forgangne år, men når den så pludselig står i sofaen, så er du allerede træt af den, fordi du i virkeligheden allerede har set på den længe.«

Hvad er dit eget bedste udsalgskøb til boligen?

»Jeg fandt det lækreste Calvin Klein-sengetøj i en butik i London for en del år siden. Jeg tror, det havde været brugt i udstillingen, men det skulle jo alligevel vaskes inden brug, så jeg havde ingen betænkeligheder ved at slæbe det med hjem. En besparelse på over 2.000 kroner.«

Hvad går du selv efter under sommerudsalget?

»At finde de ting jeg ikke kan leve uden. Jeg hører selv til dem, der fylder op på alle de nødvendige hverdagsting såsom nye håndklæder, sengetøj og viskestykker, når de nu alligevel er på udsalg. Men varerne skal altså være sat ned med mindst 40 pct., før jeg overhovedet så meget som overvejer et køb.«

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Gratis psykologhjælp kan betale sig

Pia Olsen Dyhr, formand for SF | Trine Torp, psykiatriordfører for SF

Danske Regioner foreslog for nylig, at det skal være gratis at få behandlet angst og depression hos psykologen.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bilferien sydpå kan få en langsom start Forbered dig på 110 km vejarbejde inden Hamborg
Vejarbejde præger store dele af Autobahn A7 ned mod Hamborg her til sommer, og det kan give op til seks timer forlænget rejsetid. Tyske ADAC anbefaler i stedet A9, hvis man skal til Norditalien og kører på de mest belastede dage. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her