650.000 husstande med fælles tv-forsyning får frit tv-valg

Husstande i foreninger og udlejningsejendomme får nu mulighed for selv at vælge, om de vil være med i en fælles tv-aftale. Den nye lov træder i kraft 1. juli.

Artiklens øverste billede
Det skønnes, at op mod 100.000 husstande vil fravælge den fælles tv-løsning og skifte til en anden leverandør, når den nye lov er trådt i kraft. Arkivfoto: Ole Steen

Måske drømmer du om at få et væld af sportskanaler, så du ikke bare kan se EM i fodbold, OL og Tour de France, men også følge med i golf, NHL-ishockey og amerikansk fodbold.

Eller måske er du en af dem, som hellere se natur- og dyreprogrammer og derfor gerne vil have flere af den slags kanaler at vælge imellem.

Det kan også være, at du er en af dem, som ikke har det store behov for at se tv og hellere vil streame lige præcis det, som du ønsker at se.

Uanset hvilken type du er, er den nye lov om frit tv-valg en god nyhed, hvis du ønsker dig en anden tv-løsning, end den, som du i dag er tvunget til via foreningen eller udlejer.

En oplagt mulighed

Omkring 650.000 husstande i andels- ejer- og almennyttige foreninger samt udlejningsejendomme har betalt til en fælles tv-løsning. Men fra den 1. juli er det ikke længere lovligt for foreninger og udlejere at kræve, at husstandene skal abonnere på den fælles tv-aftale. »Tusindvis af husstande er i dag bundet til at betale for en tv-pakke, som de ikke ønsker. Den nye lov åbner for, at også tv-seerne i ejendomme med en fælles tv-løsning selv får lov at vælge til eller fra blandt de mange tv-tilbud, som i dag er på markedet,« siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Søren Bo Rasmussen.

»Har du tv via et fællesantenneanlæg, så er her en oplagt mulighed for at gøre op, om din nuværende tv-løsning svarer til det, du faktisk har behov for og det, du har lyst til at betale for. Mange vil kunne få et tv-produkt, som langt bedre matcher deres ønsker, hvis de undersøger mulighederne og tager stilling,« siger han.

Mange penge at spare

Det ventes, at op i mod 100.000 husstande vil fravælge den fælles tv-løsning for at skifte til en anden tv-leverandør, streamingtjenester eller lade sig nøje med de licensfinansierede kanaler. Det skønnes, at de vil kunne spare knap 150 kr. om måneden i snit.

»De fleste af tv-seerne i foreninger ventes at fortsætte med at købe tv via foreningen, fordi det fortsat vil være billigst, hvis man ønsker mange tv-kanaler. De kan måske komme til at stå tilbage med en marginalt dyrere tv-løsning, fordi de bliver færre om at dele regningen,« siger Søren Bo Rasmussen.

Det er ikke sikkert, at loven har virkning fra 1. juli 2016 i alle foreninger og ejendomme. Loven indeholder overgangsbestemmelser for at sikre, at foreninger og udlejere kan undgå at lide økonomiske tab, hvis husstandene ønsker at framelde den fælles tv-løsning. Beboerne kan kontakte deres bestyrelse eller udlejer for at få oplyst, hvornår de kan framelde tv-forsyningen.En forening eller udlejer må fortsat gerne kræve, at beboerne modtager bredbånd gennem foreningens aftale. Men det må ikke være en betingelse for at modtage bredbånd, at der også modtages tv.

Her kan du se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens guide om fælles tv-forsyning.

Her kan du læse mere om de nye regler.

Gode råd

Her er syv gode råd til forbrugere, der har tv gennem et fællesantenneanlæg:

  1. Afklar dine behov og ønsker, så du ikke betaler til noget, du ikke bruger.
  2. Hvis du kan nøjes med DR’s kanaler (de licensfinansierede kanaler), så kræver det blot en antenne og et tv med en indbygget digital modtager eller en digital MPEG-4-modtagerboks.
  3. Vil du se betalingskanaler – herunder også TV2’s kanaler – så må du betale dig fra det hos en tv-udbyder.
  4. Afklar dine modtagemuligheder, fx stueantenne eller parabol.
  5. Tjek markedet for kampagnetilbud – men tjek også den faste løbende pris.
  6. Tjek om der er ekstra udgifter til fx leje af boks eller gebyrer for kort.
  7. Hvis du ikke ønsker at modtage de traditionelle tv-kanaler, men gerne vil se serier og film, kan du i stedet abonnere på en streamingtjeneste.

Kilde: Forbrug.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.