Her er 16 ulovlige deodoranter

Selv om det er ulovligt at bruge triclosan i spraydeodoranter, findes de alligevel ude i butikkerne. »Det er meget overraskende,« lyder det fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Artiklens øverste billede
Der kan være triclosan i spraydeodoranter, viser et butikstjek. Foto: Tine Hvolby

Spraydeodoranter fra mærker som Paco Rabanne, Calvin Klein og Burberry står formentligt på mange badeværelser landet over. Men det kan være en god idé at tjekke indholdet i deodoranterne en ekstra gang.

Advarslen kommer fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, der i samarbejde med TV2-programmet "Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste" har fundet 16 spraydeodoranter på det danske marked, som har ulovligt indhold af stoffet triclosan.

Triclosan er et bakteriedræbende konserveringsmiddel, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at udvikle resistente bakterier – det vil sige bakterier, der ikke kan slås ihjel med pencillin. Desuden kan stoffet ophobes i naturen og skade miljøet.

»Det er et rigtigt problematisk stof, som der har været fokus på i rigtig mange år, hvor brugen gradvist er blevet mere og mere begrænset. Derfor er det meget overraskende for os, at vi har kunnet finde så mange spraydeodoranter med triclosan,« siger projektleder Christel Søgaard Kirkeby, Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Siden år 2000 har Miljøstyrelsen anbefalet, at man undgår triclosan, Stoffet blev forbudt i spraydeodoranter i efteråret 2014. Forhandlerne har dog frem til den 30. juni 2015 måttet sælge produkter, der allerede var i butikkerne.

Triclosan er fortsat tilladt i små mængder på 0,3 pct. i nogle plejeprodukter som stiftdeodoranter, tandpasta og bodyshampoo.

Via appen Kemiluppen blev Forbrugerrådet Tænk Kemi opmærksom på, at der fortsat fandtes spraydeodoranter med triclosan. Forbrugere indscannede en række deodoranter til appen, som viste sig at have et ulovligt indhold af stoffet.

Du kan få pengene tilbage

I foråret 2016 undersøgte man derfor i samarbejde med TV2 det danske marked og fandt i alt 16 forskellige deodoranter med ulovligt triclosan-indhold.

»Hvis du har købt én af de pågældende spraydeodoranter med triclosan, bør du stoppe med at bruge den, så du kan undgå det problematiske stof. Alle forhandlerne, vi har været i kontakt med, oplyser desuden, at du kan få pengene retur i butikken, hvis du har købt én af deodoranterne,« siger Christel Søgaard Kirkeby.

Miljøstyrelsen har indskærpet over for forhandlerne, at spraydeodoranter med triclosan ikke må være på markedet.

Hos Coop er kvalitetschef Malene Teller Blume meget ærgerlig over, at kunderne i Fakta, Superbrugsen og Kvickly har kunnet købe to billige deosprays, Insette Sport Ace Bodyspray og Insette Sports Kickoff bodyspray, med triclosan. Coop har nemlig officielt helt stoppet salg af produkter med triclosan - det gælder bl.a. rengøringsmidler, plejeprodukter, kosmetik og tandpasta. Det er således ikke længere muligt at købe f.eks. Colgate Total i Coops butikker.

»Vi har fortalt vores kunder, at vi slet ikke har triclosan i vores butikker, og vores leverandører har skrevet under på det. Vi har været fri for det længe, hvis ikke denne ærgerlige fejl var sket. Jeg er lige så overrasket som Forbrugerrådet Tænk Kemi over, at der ikke er mere styr på det her. Vi har fjernet deodoranterne og indskærpet over for vores leverandør, at vi ikke vil have det,« siger hun.

Her er de 16 spraydeodoranter med ulovlig triclosan

 • Paco Rabanne, Black XS Deodorant spray
 • Calvin Klein, CK one Deodorant spray
 • Calvin Klein, Down Town Deodorant spray
 • Nina Ricci, Nina Fresh Deodorant Spray
 • Enliven, Original Deodorant Body Spray
 • Enliven, Fresh Deodorant Body Spray
 • Enliven, Energy Deodorant Body Spray
 • French collection, Blissful Red Berries & Peony Body Fragrance
 • Insette Sports Kickoff bodyspray
 • Burberry Weekend for Women Perfumed Deodorant Spray
 • Burberry, Perfumed deodorant Natural spray
 • Outpace, Sportstar Deodorant Bodyspray
 • Insette, Sport Ace Bodyspray
 • Jeanne Arthes, Arôme by Arthes, Deodorant spray
 • Jeanne Arthes, J.S. Joe Sorrento Deodorant Spray
 • Jeanne Arthes, Rocky man Deodorant Spray

Hvis spraydeodoranten indeholder triclosan, vil der stå "triclosan" på indholdsdeklarationen. Flere af deodoranterne ovenfor findes også i udgaver uden triclosan.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.