Annonce
Forbrug & Test

Disse fem tandpastaer indeholder problematisk kemi

32 tandpastaer er blevet gransket af Forbrugerrådet Tænk Kemi. De fleste er gode valg, men der er fortsat triclosan og andre mistænkt hormonforstyrrende stoffer i enkelte af dem.

Tandpasta kan indeholde stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Colgate, Denivit, Oral-B, Zendium, Aquafresh og Sensodyne. Tandpasta har mange navne, men det er langtfra ligegyldigt, hvilket produkt du børster dine tænder i.

Det mener Forbrugerrådet Tænk Kemi, som netop har tjekket deklarationer på 32 tandpastaer og bl.a. kigget efter stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og stoffer, bl.a. et parfumestof, der er klassificeret som miljøbelastende.

Ny forskning: Dit spyt kan afsløre, om du får huller i tænderne

14 tandpastaer får den bedste bedømmelse, mens 5 får testens laveste karakter.

De 32 tandpastaer i testen er valgt ud fra, hvilke produktnavne der har flest søgninger på Kemiluppen, som er Forbrugerrådet Tænk Kemis app, hvor forbrugere ved at scanne stregkoden kan tjekke, om plejeprodukter og kosmetik indeholder skadelige stoffer. Derudover har Forbrugerrådet Tænk Kemi udvalgt nogle andre produkter for at  få flest mulig mærker med i testen.

Blandt de 32 tandpastaer var der én, der indeholdt det bakteriedræbende konserveringsmiddel triclosan. Det var Colgate Total. Men der var også tre tandpastaer, der indeholdt parabener, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.  Det var Denivit Anti-stain expert anti-stain intense, Fluocalcin Classic og Sensodyne Rapid.

I en enkelt tandpasta, Vademecum Anti-cavety, var der indhold af stoffet mangansulfat, der af EU er klassificeret som skadende for kroppens organer.

Projektleder Stine Müller, Forbrugerrådet Tænk Kemi, påpeger, at der i tandpasta er indholdsstoffer, som man har i munden og kan få ind i kroppen.

Test Denne ansigtscreme indeholder et stof, der bruges i lim og maling

»Tandpasta er derfor et af de steder, hvor vi anbefaler forbrugerne at være opmærksomme på uønsket kemi. Selv om der ikke er en sundhedsrisiko forbundet med at bruge den enkelte tandpasta, er triclosan et af de helt unødvendige hormonforstyrrende stoffer, som vi anbefaler forbrugerne at begrænse brugen af, både af hensyn til dem selv og af hensyn til miljøet,« siger hun.

Ude af proportioner

Hanna Løyche, der er direktør i brancheforeningen SPT, er kritisk over for testen. Hun siger, at flere af de ingredienser, der gør, at produkterne i testen får en gul eller rød vurdering, findes naturligt i jordbær og appelsiner.

»Skal man følge Forbrugerrådets logik, skal forbrugerne så også advares mod at spise disse frugter? Der er tale om lovlige ingredienser, der er helt sikre for både sundheden og miljøet i de bitte små mængder, de må anvendes i. Det giver slet ingen faglig mening at vurdere forbrugerprodukter ved kun at læse ingredienslisten. Koncentrationen i produktet og hvor meget forbrugeren anvender er helt afgørende for at kunne vurdere sikkerheden.  Vurderingerne er derfor helt ud af proportion og har intet med virkeligheden at gøre. Forbrugerrådet Tænk Kemi skal stoppe med at skræmme forbrugerne på denne usaglige måde. Nu,« siger hun.

Effektiv mod tandkødsproblemer

Hos Colgate-Palmolive understreger kommunikationsansvarlig Rita Skånstrøm i en mail til Jyllands-Posten, at triclosan er vurderet sikkert at bruge af EU.

»Colgate har én tandpasta-variant, der indeholder triclosan: Colgate Total. Det er klinisk bevist, at Colgate Totals unikke formel reducerer plak og tandkødsproblemer, hvilket er en vigtig sundhedsmæssig  fordel. I "Nationale retningslinjer for behandling af tandkødsproblemer"  anerkender Sundhedsstyrelsen, at Colgate Total er effektiv i forebyggelsen af tandkødsproblemer (gingivitis). Uafhængige Videnskabelige Komitéer i EU har evalueret triclosan adskillige gange og konkluderet, at det er en både sikker og effektiv ingrediens i tandpasta. Tillige bekræfter den europæiske kosmetiklovgivning, at et niveau af triclosan, som det, der er i Colgate Total, er sikkert,« siger hun.

Miljøstyrelsen råder dog forbrugere til at undgå stoffet triclosan i bl.a. tandpasta og deodorant, og ifølge Tina Kold Jensen, der er professor på Miljømedicinsk Afdeling på Syddansk Universitet, er der god grund til at undgå triclosan, hvor det er muligt.

Hun står bag en stor undersøgelse, hvor man har kigget på gravide danske kvinder og deres børn. Konklusionen er, at stoffet muligvis kan påvirke drengefostres udvikling. Jo højere niveau af triclosan, de undersøgte kvinder havde i kroppen, jo mindre hoved fik deres nyfødte drengebarn.

Forskerne lavede undersøgelsen ved at tage urinprøver af over 500 gravide kvinder og senere sammenligne prøverne med de nyfødte børn.

De gravide med mest triclosan fødte i gennemsnit drengebørn med syv millimeter mindre hovedomkreds end gravide med ingen eller kun lidt triclosan i urinen.

»Vi ved ikke, hvordan triclosanen er havnet i kvindernes blod. Det kan være fra tandpasta, rengøringsmidler, toiletrens eller andre desinficerende midler. Derfor skal man undgå den slags produkter,« siger hun.

Rød: 5 tandpastaer, som indeholder stoffer og parabener, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Disse produkter kan Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke anbefale:

 1. Colgate Total
 2. Denivit Anti-stain expert anti-stain intense
 3. Fluocalcin Classic
 4. Sensodyne Rapid
 5. Vademecum Anti-cavety

Gul: 13 tandpastaer, som indeholder stoffer, der kan være problematiske for miljøet:

 1. Aquafresh Freshmint
 2. Colgate Karies Kontrol+ (2-pak)
 3. Colgate Komplet fresh mint
 4. Colgate MaxFresh cooling crystals
 5. Colgate Sensation white
 6. Denivit Anti-stain extreme white 2 in 1
 7. Dentalux Complex 5 sensitive plus
 8. G.U.M. Original white
 9. Oral-B 3D white luxe glamorous shine
 10. Pepsodent White now
 11. Sensodyne Original
 12. Urtekram Toothpaste with aloe vera / mint / flour
 13. Viofluor Mint fresh

Grøn: 14 tandpastaer uden indhold af problematisk kemi:

 1. Colgate Maximum protection caries fresh mint
 2. Derma Helse Tandpasta
 3. Dr. Organic Whitening aloe vera toothpaste
 4. Dtales Best@Care toothpaste
 5. Levevis Tandpasta
 6. Oral-B Pro-expert clean mint
 7. Pepsodent White now Ice cool mint
 8. Rema 1000 Tandpasta cool mint
 9. SB12 Toothpaste
 10. Sensodyne Gentle whitening
 11. X-tra Tandpasta
 12. Zendium Classic
 13. Zendium Frisk mint
 14. Zendium Sensitive

Du kan læse hele testen her

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her