Forbrug & Test

Slikbagmænd sigtet for svindel

David Yüksel og to andre slikbagmænd er sigtet for afgifts- og momssnyd for millioner af kroner.

David Yüksel er en af de meget store spillere i slikbranchen. Han er sigtet for at have snydt staten for 16,7 mio. kr. i manglende chokoladeafgifter, og det er ifølge politiet formodentlig kun toppen af isbjerget. Foto: Thomas Sjørup

David Yüksel, som i sommeren 2014 fik konfiskeret 5 tons gammelt slik fra sin gård på Harløsevej i Hillerød, er blevet sigtet af Nordsjællands Politi for at snyde med chokoladeafgifter for 16,7 mio. kr.

Det oplyser anklager Bernt Søgaard Farver, Nordsjællands Politi, som forventer at rejse tiltale mod Yüksel i løbet af et par måneder.

Sagen handler om mere end 700.000 kg slik, som David Yüksel ikke har betalt afgift for i en periode fra 2012 til 2013. Svindlen har ifølge politiet fundet sted i selskabet House of Candy, men tiltalen gælder David Yüksel personligt.

»Han er en meget stor spiller på markedet,« siger Bernt Søgaard Farver.

David Yüksel nægter sig ifølge sin forsvarer, Michael Juul Eriksen, skyldig i anklagerne. Bliver han dømt, vil han blive idømt en betragtelig fængselsstraf, lyder det fra anklageren.

Slikdirektør er hjemløs og sælger Hus Forbi

Jyllands-Posten fortalte i går med baggrund i DR-dokumentarprogammet “Sådan svindles Danmark", at David Yüksel står bag omfattende svindel med chokoladeafgifter og moms.

Det gamle slik, som blev fundet ved en razzia i et uhumsk kælderlokale i Valby i slutningen af november 2015, var således det samme slik, som blev fundet på et lager i Sverige, tilhørende David Yüksel, halvandet år tidligere, hvor det blev beslaglagt af fødevaremyndighederne, men ikke destrueret, fordi man ikke kunne finde ejeren.

David Yüksel har ønsket, at der blev nedlagt navneforbud i straffesagen. I byretten i Hillerød fik han sit ønske opfyldt, men den kendelse blev kæret af DR, og den blev omgjort i mandags af Østre Landsret. Michael Juul Eriksen, Yüksels forsvarsadvokat, har siden anmodet procesbevillingsnævnet om at få lov til at prøve spørgsmålet ved Højesteret.

Gammelt slik fra snusket lager blev solgt i stort supermarked

Svindel med slik er stigende i Danmark. Skat vurderer, at der i 2013 blev handlet med 3 mio. kg illegalt slik, og antallet af sager i Fødevarestyrelsen er fordoblet fra 2014 til 2015.

En del af den handel mener Nordsjællands Politi, at David Yüksel, som har tyrkisk baggrund, har stået for. Men der er andre, store straffesager på vej.

I anden sag er en tysk statsborger, Roland Baumert, sigtet for svindel med chokoladeafgifter og momsunddragelse for 5,1 mio. kr. Og i en tredje sag er Peter Blædel Frederiksen, som havde lejet den uhumske kælder i Valby, sigtet for to forhold, der vedrører unddragelse af chokoladeafgifter for henholdsvis 4,3 mio. kr. og 2,3 mio. kr.

Sagerne er ifølge politiet relaterede til hinanden.

»Vi formoder, at der er et samarbejde mellem personerne. De kender hinanden og i et eller andet omfang agerer de stråmænd for hinanden,« siger Bernt Søgaard Farver.

Tillægsbøde på 8,7 mio. kr.

For nylig er der faldet dom i en sag om svindel med 396.000 kg slik - svarende til 9.407.375 kr. chokoladeafgifter, som statskassen gik glip af, samt momsunddragelse for 4 mio. kr. Det kostede bagmanden 2 år og seks måneders fængsel og en tillægsbøde på 8,6 mio. kr. Kun de tre måneder skulle afsones, resten blev gjort betinget.

»Det her er yderst alvorlig kriminalitet. Slik er et område de kriminelle har kastet sig over, fordi de har fundet ud, at det er let at snyde og man har kunnet slippe af sted med det.  Der er tale om, at det danske samfund bliver snydt for nogle afgifter, som vores velfærdssamfund er helt afhængig af. Jo større omfang den form for snyd kører, jo større problemer har vi med at betale for den velfærdsstat, som vi gerne vil have,« siger Bernt Søgaard Farver.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her