Test: Ansigtscremer dumper på stribe

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 20 cremer til ansigtet. Ingen af dem kan anbefales, og et produkt indeholder et stof, som også bruges i lim og maling.

Artiklens øverste billede
Forbrugerrådet Tænk Kemi har kigget nærmere på 20 ansigtscremer. Ingen af dem får topkarakter.

Der er god grund til at overveje, hvad du smører i ansigtet - og hvilken ansigtscreme du køber som julegave til din kære.

For selv om kosmetikbranchen selv fraråder brug af konserveringsmidlet MI i plejeprodukter, der skal smøres på huden - og har gjort det siden 2013 - bruger en af de helt store producenter det fortsat i ansigtscreme.

Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, som har gennemgået indholdsfortegnelserne på 20 populære, dyre ansigtscremer.

Methylisothiazolinone – også kendt som MI – er et meget allergifremkaldende konserveringsmiddel. Videncenter for Allergi anslår, at 1.000 danskere hvert år udvikler allergi over for stoffet og derefter har allergien resten af deres liv.

Miljøstyrelsen arbejder for et forbud mod MI i kosmetiske produkter, som skal smøres på huden. Branchen selv har også via brancheorganisationen Cosmetic Europe i 2013 valgt at fraråde at bruge stoffet i kosmetik, der bliver på huden. Alligevel findes det altså i en ansigtscreme, som sælges i Danmark.

Seks produkter får bundkarakter

Det overordnede resultat af testen er ifølge projektleder Stine Müller ikke opløftende.

Ingen af de 20 cremer i testen kan umiddelbart anbefales at smøre i ansigtet. 14 af dem indeholder parfumer eller miljøbelastende stoffer og får en middelbedømmelse, mens de seks får den laveste karakter, fordi de bl.a. indeholder stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk Kemi er produktet Elizabeth Arden Visible difference refining moisture cream complex særlig problematisk på grund af indholdet af MI.

Udover konserveringsmidlet MI indeholder denne creme også parfumestofferne Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Citronellol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Limonene og Linalool, der kan være allergifremkaldende. Disodium edta, Limonene og benzylbenzoate er ifølge Forbrugerrådet Tænk Kemi problematiske for miljøet.

I Forbrugerrådet Tænk Kemi er projektleder Stine Müller overrasket over, at man fandt MI i cremen fra Elizabeth Arden, og hun undrer sig over, at producenten ikke har gjort noget ved problemet.

»Det er skuffende, at Elizabeth Arden endnu ikke har fået disse produkter væk fra markedet, når der er enighed om, at der er et stort problem. Nu kommer forbrugere intetanende til at lægge denne creme under juletræet sammen med risikoen for at få allergi. Jeg vil opfordre til, at den trækkes væk fra markedet med det samme,« siger Stine Müller.

Cremen fra Elisabeth Arden indeholder konserveringsmidlet MI, og Forbrugerrådet Tænk Kemi opfordrer derfor producenten til at fjerne produktet fra markedet.

MI anvendes ikke kun i kosmetik og personlig pleje-produkter, men også i f.eks. maling, lim, rengøring og andre kemiske produkter.

På den måde kan allergien blive et stort problem, fordi man bliver begrænset i sin færden. F.eks. kan MI-allergikere måske ikke besøge familien eller gå i indkøbscenteret, hvis der er blevet malet for nyligt. I så fald risikerer de at få udslæt.

»MI er meget potent stof, og man skal absolut gå uden om det, hvis man kan. MI er en af hyppigste årsager til kontaktallergi, og når det kommer i kontakt med huden, kan det give udslæt og voldsomme allergiske reaktioner,« siger Rikke Bille, der er chef for allergimærket Den Blå Krans.

Hos Elizabeth Arden understreger PR-manager Line Hansen i et skriftligt svar, at alle Elizabeth Arden-produkter er i fuld overensstemmelse med EU's kosmetiklovgivning og har gennemgået grundige sikkerhedstests.. Hun fortæller, at man på baggrund af anbefalingerne fra Cosmetic Europes er i gang med at fjerne MI i sine plejeprodukter, der smøres på huden, som f.eks. ansigtscremer.

Elizabeth Arden er således i gang med at færdiggøre en ændring af en håndfuld produkter, som indeholder MI.

»Vi forventer, at de reformulerede produkter vil være at finde på markedet inden for de kommende par måneder,« lyder det fra Line Hansen, som samtidig afviser, at man vil fjerne de problematiske cremer fra markedet.

»Den rest af produkter med MI, der findes derude, vil vi ikke trække tilbage, men nye varianter af det pågældende produkt, der kommer i butikkerne, vil være uden MI,« skriver hun.

»En udfasning tager tid«

Selv om det er to år siden, at branchen blev enig om at fraråde brugen af MI i bl.a. ansigtscremer, kan direktør Hanna Løyche, brancheforeningen SPT, godt forstå, at der stadig kan findes enkelte Elizabeth Arden-cremer med MI på hylderne.

»Mange virksomheder er allerede færdige med udfasningen af MI og er klar med nye produkter uden. Men det tager altid tid at udvikle en ny og sikker formel, og der vil også altid gå et stykke tid fra produktet ikke laves med MI, til varerne er væk fra alle hylder i alle forretninger,« siger hun.

Hun opfordrer forbrugere, som allerede allergiske over for MI, til at tjekke ingredienslisten for at se, om produktet indeholder det. 

Gule produkter - man skal være opmærksom parfume og/eller miljøbelastende stoffer

 1. Raunsborg Day Cream Nordic
 2. La Mer Moisturizing cream
 3. Rudolph Facial cream
 4. Origins GinZing Moisturiser
 5. Clinique Superdefense SPF 20 very dry to dry
 6. Tromborg Deluxe face cream day & night
 7. Suki Nourishing day cream
 8. Biotherm Aquasource gel
 9. Lancôme Rénergie multi-lift redefining lifting cream
 10. Clarins HydraQuench cream normal to dry skin
 11. Dr. Hauschka Revitalising day cream
 12. The Body Shop Oils of life intensely revitalising cream
 13. Plaisir Multi protection day cream
 14. Vichy Aqualia Thermal Light Cream

Røde produkter - der ikke kan anbefales pga. uønskede stoffer

 1. La Roche-Posay Toleriane soothing protective skincare
 2. Helena Rubinstein Hydra Collagenist
 3. Beauté Pacifique Creme paradoxe
 4. Elizabeth Arden Visible difference refining moisture cream complex
 5. Ole Henriksen Truth revealed super crème SPF 15
 6. Shiseido Bio-performance Advanced Super Revitalising Cream

Du kan se hele testen her

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.