Forbrug & Test

Test af 58 slags müsli: Du spiser slik til morgenmad

Müsli kan være en sund start på dagen, men mange produkter indeholder så meget sukker, at de minder mere om slik end morgenmad.

Selvom müsli ikke er sukker- eller honningristet, kan det stadig indeholde en del sukker. Foto: Commons.wikimedia.org

Når du drysser müsli på morgenmaden, får du ikke nødvendigvis kun knasende havreflager, hvedeklid, tørret frugt og lidt nødder. Du får i mange tilfælde også store mængder sukker - også selvom du er gået uden om de største sukkerbomber i form af honning- eller sukkerristet müsli.

Det viser en test af 58 forskellige slags müsli, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget.

En fjerdedel sukker i mange produkter

Müsli, der ikke er ristet i sukker, kan godt være fuld af sukker alligevel. Forbrugerrådet Tænk har studeret næringsdeklarationen på 58 müslier, og selv om ingen produkter er ristet i sukker eller honning, varierer sukkerindholdet fra 2 til 28 g pr. 100 g i de forskellige slags müsli.

Værst står det til med produktet Simply Sumptuous Special Muesli Luxury Fruit & Nut.

Dette produkt indeholder 25 g sukker pr. 100 g og meget fedt - især for meget mættet fedt.

Højt fiberindhold kan dække over sukker

Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan det være vildledende at kigge på fiberindholdet, hvis man vil vælge en sund müsli.

Et meget højt fiberindhold i müsli kan skyldes, at fiberkost er hovedingrediens. Det kan indeholde meget sukker, fordi fibrene kommer fra hvedeklid og tørret dadel- og rosinmasse.

Discount-müsli fra Føtex er et sundt valg

Forbrugerrådet Tænk har udvalgt fire sunde müsli, du med fordel kan putte i kurven. Der er både økologiske varianter og discountprodukter imellem.

Ét af de produkter, der fremhæves i testen er Budget Klassisk Mysli med blandet frugt fra Føtex. Det er et af testens billigste produkter. Den har et højt indhold af fuldkorn, og sukkerindholdet er lavt. 

Læs hele testen af 58 slags müsli på tænk.dk (kræver login)

Sådan har Forbrugerrådet Tænk testet müsli

58 forskellige müslier, der ikke er honning- eller sukkerristede, er blevet indkøbt i danske supermarkeder og helsekostbutikker. Næringsdeklarationerne på pakkerne er blevet gennemgået.

Indholdet af sukker vejer tungest i den samlede bedømmelse, men Forbrugerrådet Tænk har også set på mættet fedt og kostfibre. Smagen er ikke blevet testet.

Produkternes indhold af fedt, mættet fedt, sukker og kostfibre er blevet vurderet i forhold til anbefalingerne fra blandt andet Nøglehulsmærket.

Samlet bedømmelse vægtes således:

• Sukker: 40 pct.

• Mættet fedt: 25 pct.

• Kostfibre: 25 pct.

• Fedt: 10 pct.  

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her