Vi betaler for tv-kanaler, vi ikke ser – nu er der krav om mere frit valg

Tv-pakker: Langt de fleste danskere oplever, at de i stor stil betaler for flere tv-kanaler, end de har brug for. Forbrugerrådet Tænk kræver frit kanalvalg, men tv-udbyderne afviser, at det er muligt.

Artiklens øverste billede
Lasse Elbrønd Olsen er irriteret over, at han betaler for kanaler, som han og døtrene, Ella og Astrid på fem år, aldrig ser. Familien har nedgraderet til grundpakken, men er samtidig begyndt at se serier på Netflix. På hans arm er det hans yngste datter, Clara på seks måneder. Foto: Katrine Marie Kragh

Betaler du for kanaler i din tv-pakke, som du aldrig bruger? Så er du ikke alene. Tre af fire danskere oplever, at de betaler for flere kanaler, end de har brug for.

Det viser en undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk står bag. Ifølge rådets formand, Anja Philip, er det udtryk for et grundlæggende problem med de tv-pakker, der ikke er til at komme udenom, når danskerne skal vælge, hvilke kanaler de vil se.

»Problemet er, at når man vil se en bestemt kanal, bliver man tvunget til at skulle købe en masse andre kanaler oveni. Tv-udbydere som YouSee og Stofa siger, at man kan blande selv, når man vælger kanalpakke. Men frit valg har forbrugerne ikke hos nogen af dem, selv om teknologien er på plads. Det er uholdbart,« siger hun.

Pakkestrukturen, der dominerer tv-markedet, betyder, at hvis man vil se en fodboldlandskamp på Kanal 5, skal man også betale for ”Familien på Bryggen” på TV3, og hvis man vil se ”De unge mødre” på Kanal 4, kommer man også til at betale for ”Opera i din stue” og ”Søndags Bingo” på DK4.

Halvpebret pris

Lasse Elbrønd Olsen er en af dem, som er irriteret over at skulle betale for kanaler, som han og familien aldrig ser.

»Jeg synes, at der skulle være mere frihed i kanalvalget,« siger Lasse Elbrønd Olsen, der er it-konsulent.

Det er utopi, at vi her i 2015 kan tilbyde helt frit valg, for så kan indholdsleverandørerne, SBS og Viasat, ikke få økonomien til at hænge sammen.

Jacob Mortensen, underdirektør, Yousee

Han, hustruen Betina og parrets tre døtre bor i Aarhus-forstaden Lystrup. Familien abonnerer på Yousees grundpakke til 229 kr. om måneden. Den indeholder 25 kanaler, bl.a. alle DR’s kanaler, TV3, Kanal 5 og nogle tyske og svenske kanaler.

»229 kr. er halvpebret i betragtning af, at vi ikke ser mere end seks-syv af dem. Vi har overvejet at bestille Boxer. Det eneste, der afholder os er, at vi ikke har kunnet overskue at skulle sætte antenne op,« siger han.

Ifølge undersøgelsen fra Forbrugerrådet Tænk har en tredjedel af pakke-abonnenterne inden for de seneste tre år overvejet at opsige deres pakke, og halvdelen har haft lyst til at skifte til en mindre tv-pakke.

Familien Elbrønd Olsen havde for fem-seks år siden den store pakke hos Yousee, men selv om Lasse Elbrønd Olsen er glad for sport, sparede familien de mange kanaler og fik i stedet mellempakken. For to-tre år siden gik familien ned til grundpakken, hvilket indebar et farvel til Champions League-fodbold.

»Lige nu er tiden ikke til at se en masse fodbold i tv. Det kommer måske senere, når børnene er større, men jeg ville da meget gerne kunne fravælge alle de kanaler, vi ikke ser, til fordel for en kanal, som vi gerne vil se, f.eks. TV3+, som viser Champions League,« siger han.

Mindre flow-tv

Familien Elbrønd Olsen har lige som så mange andre danskere også taget de nye tv-muligheder til sig. Familien ser ikke kun gammeldags flow-tv, som vi kender det, når man zapper rundt på tv-kanalerne. Familien streamer også tv fra DR og Netfllix.

»Fordelen er, at vi kan skræddersy programmerne til vores behov. Børnene kan selv bestemme, hvad de gerne vil se, og vi voksne kan se dokumentarprogrammer og Arvingerne på dr.dk, hvis vi ikke havde tid til at se det, da det blev vist. Vi ser også serier på Netflix, ”Breaking Bad” og ”House of Cards”, mens pigerne følger med i ”My little Pony” og andre børneserier,« fortæller Lasse Elbrønd Olsen.

Krav om frit kanalvalg

Han forudser, at han også i fremtiden vil komme til at se mindre flow-tv og mere streamet tv.

»Det er den vej, som udviklingen er gået. Jeg kan ikke forestille mig, at det ikke vil fortsætte sådan,« siger han.

Resultaterne af Forbrugerrådet Tænks undersøgelse støttes af tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens indeks over forbrugerforhold. Her har tv-abonnementer siden 2011 ligget i bunden i forbrugernes vurdering af 50 forskellige markeder.

I 2011 lavede styrelsen en undersøgelse, der viste, at 9 af 10 danskere syntes, at de betalte for kanaler, som de ikke så.

»Siden 2011 er der sket et ryk mod mere frit valg, men vi er ikke nået derhen, hvor tv-seerne frit kan vælge. Det er ærgerligt for forbrugerne,« siger kontorchef Søren Bo Rasmussen, Forbruger- og Konkurrencestyrelsen.

Han peger på, at den manglende valgfrihed hæmmer konkurrencen.

»Det er ikke godt for konkurrencen, at der er nogle kanaler, som på forhånd får garanteret en kæmpestor omsætning, fordi de ligger i pakker, som forbrugerne bliver tvunget til at betale for. Det ville være bedre for konkurrencen, hvis det var aktive forbrugere, der valgte til og fra,« siger han.

Frit valg – højere priser

Forbrugerrådet Tænk mener, at frit valg af tv-kanaler vil gavne alle forbrugerne. Men fra Yousee lyder det, at frit valg vil betyde højere priser.

»Vi arbejder på at skabe mere frit valg. Det er en bevægelse, som vil fortsætte, men det er utopi, at vi her i 2015 kan tilbyde helt frit valg, for så kan indholdsleverandørerne ikke få økonomien til at hænge sammen, med mindre priserne bliver sat op,« siger underdirektør Jacob Mortensen, Yousee.

Det afviser både Forbruger- og Konkurrencestyrelsen og Forbrugerrådet Tænk.

»Når man ser på, hvordan andre markeder har flyttet sig, bl.a. tv-markedet i Norge, når man får reel og fri konkurrence, må man formode, at frit valg på tv-området i Danmark også vil medføre lavere regninger til mange forbrugere, fordi de kun betaler for det, de ser,« siger Anja Philip.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.