Aktier i et trægt marked: Hvad skal du gøre?

Gearing kan sætte turbo på din aktieinvestering, men det er bestemt ikke uden risiko.

Artiklens øverste billede
I den senere tid er tempoet sat ned, og flere får røde tal i porteføljen. Hos nogle breder frygten sig for nedadgående tendenser eller en større korrektion. Foto: Colourbox

Aktiemarkedet har i mange år buldret derudad, og når pilene bare peger opad i en længere periode, kalder man det et bull-marked.

Men i den senere tid er tempoet sat ned, og flere får røde tal i porteføljen. Hos nogle breder frygten sig for nedadgående tendenser eller en større korrektion.

Vil man ryste posen eller sætte turbo under mekanismerne, kan man spekulere i såkaldt gearing eller shorting.

Gearing vil sige, at man ganger sin risiko, både hvis det går godt og skidt.

Man køber et certifikat, der betyder, at når en aktie, et indeks eller en råvare stiger eller falder i pris, så stiger eller falder ens egen investering med den faktor, man har gearet den med.

- En gearingsfaktor på to betyder, at stiger det underliggende aktiv to procent, vil certifikatet stige med cirka fire procent, skriver Danske Bank i sin guide til certifikater og gearing.

Det vil sige, at du har mulighed for at tjene penge hurtigere, men du risikerer også at tabe dine penge hurtigere, forklarer Steen Bech Andersen, som er redaktør hos Dansk Aktionærforening.

- Gearer du din investering gange ti, skal du have en stigning på ti procent for at have fordoblet din investering - eller et fald på ti procent for at have tabt hele investeringen, forklarer han.

Det er altså en farlig leg, hvor små bevægelser i markedet kan få store konsekvenser. Og selv om det er en mulighed for private investorer, så anbefaler Steen Bech Andersen at slå koldt vand i blodet.

Invester kun penge, du kan tåle at tabe, råder han.

Spekulerer man i shortselling - i daglig tale bare at shorte - så sætter man sine penge på, at markedet falder.

Som privat investor kan man gøre det i form af bear-certifikater. Et bear-marked er det modsatte af et bull-marked, altså et marked der går nedad.

For at forstå, hvordan man kan tjene penge på at spekulere i fald på markedet, kan du forestille dig, at mekanismen bag certifikatet er, at du har sagt til en køber, at de kan købe dine aktier i eksempelvis Coloplast.

Men du tror selv på, at den givne aktie vil falde i pris. Derfor venter du til, at aktien er faldet, før du selv køber. Nu går handlen igennem, og køberen får aktien til den oprindelige højere handelspris, og du indkasserer differencen.

Faren består i, hvis aktien ikke falder i pris. For så skal du i princippet ud at købe aktien til en højere pris.

/ritzau fokus/

Andre læser

Mest læste

Del artiklen