Annonce
Forbrug & Test

Spar penge – og pas på miljøet samtidig

Bæredygtigt forbrug og sund økonomisk fornuft kan sagtens gå hånd i hånd.

Kan bæredygtigt forbrug også være indbegrebet af sund økonomisk fornuft? Ja, lyder det fra Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver i miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk. Foto: Colourbox

Danskerne har ry for at være økonomisk snusfornuftige, men mange ønsker også at leve bæredygtigt.

En undersøgelse lavet i 2017 af YouGov for Miljømærkning Danmark viser, at 40 procent af danskerne ønsker at leve en markant mere bæredygtig livsstil.

Men kan bæredygtigt forbrug også være indbegrebet af sund økonomisk fornuft?

Ja, lyder det fra Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver i miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk. Hun nævner reduktion af madspild og genbrug som et par af de områder, hvor bæredygtigheden og den sunde økonomi går hånd i hånd.

- Og så er økologiske varer blevet mere tilgængelige, priserne er blevet fornuftige, og derfor er økologi nu blevet allemandseje, siger hun.

Fire tip: Sådan gør du julen billigere

Her er syv måder, du kan spare penge og gavne miljøet på.

1) Spar penge på madforbruget

Ifølge Landbrug & Fødevarer smider gennemsnitsdanskeren 47 kilo mad ud om året. Mad, der kunne være sparet gennem bedre planlægning af indkøbene. Eller ved kun at lave den mængde mad, der spises.

Andre måder at undgå madspild på er ved at stille de gamle varer forrest i køleskabet.

Når du er ude at spise, kan du også spørge efter en doggy bag til den overskydende mad, så du sparer på udgifterne til maden derhjemme.

Endelig kan du bruge en app som "Too Good To Go", der videreformidler tilbud på mad fra bagere, restaurationer og andre, der ellers ville have smidt maden ud.

2) Køb kvalitet, der holder i længere tid

Hvis du vil købe nyt, så brug hellere lidt flere penge på at købe noget, der holder. Det anbefaler Michael Minter, programleder for fødevareprogrammet i den grønne tænketank Concito.

- Det kan godt betale sig at købe god kvalitet, selv om det måske har en højere pris. For god kvalitet holder ofte længere, og hvis du passer godt på tingene og vedligeholder dem, så kan der være penge at spare på sigt, siger han.

3) Reparer de ting, der er gået i stykker

Vi har vænnet os til at købe nyt i stedet for at reparere. Men mange ting kan sagtens repareres og bør også blive det set ud fra et økonomisk perspektiv.

Det siger Malene Møhl fra WWF Verdensnaturfonden.

Hold øje med din fryser, og spar masser af penge

- Selv om det kan synes dyrt at få repareret telefonen, så vil reparationen ofte være billigere end at købe en ny.

Du kan på nettet finde flere netværk af eksempelvis reparationscaféer, hvor du kan få hjælp til at reparere cykler, elektronik og tekstiler.

4) Reducer engangsforbruget

Køb hellere en drikkedunk i stedet for at købe en flaske vand, når du er tørstig.

Og genbrug hellere muleposen eller plastikposen frem for at købe en ny pose, hver gang du handler.

5) Lån

At låne af hinanden sparer penge og gavner miljøet, men det har også en bonus på den sociale front. Det fortæller Malene Møhl fra WWF Verdensnaturfonden.

- Det giver sammenhold at låne af hinanden. Spørg naboen, om du kan låne græsslåmaskinen, lån teltet til festen, lån en boremaskine og bøger af hinanden. Vi kan vænne os til at låne alt det af hinanden, som vi kun bruger i kort tid ad gangen.

Der er adskillige muligheder for at låne og dele varer og ydelser med hinanden via internettet. Blandt de deleøkonomiske muligheder, der sparer dig penge, er for eksempel delebiler og tøjdelebørser.

6) Køb brugt

Genbrug af ting - for eksempel tøj - er der både bæredygtighed og sund økonomisk fornuft i.

7) Tag cyklen

Hvis afstanden til arbejdspladsen er passende, er der naturligvis penge (og benzin) at spare ved at tage cyklen i stedet for bilen.

Forbrugerråd: Pengeløst samfund er endnu ikke for alle

8) Skær ned på kødet

Det er en myte, at det skulle koste på pengepungen at skære ned på kødet. Det mener Michael Minter fra den grønne tænketank Concito.

- Der er helt klart penge at spare ved at gå over til en mere plantebaseret kost. Kartofler, gulerødder og bønner er jo ikke særligt dyre, siger han.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her