Annonce
Forbrug & Test

Unge voksne skal bryde med pengetabu

Cafébesøg, modetøj og rejser. Der er nok at bruge penge på som ung voksen. Og det kan være svært at sige nej, hvis man ikke har råd - og så kan det gå galt.

En rundspørge blandt 600 unge voksne mellem 18 og 30 år viser nemlig, at 11 procent svarer, at de ikke har specielt godt styr på økonomien, eller at deres økonomi sejler. Foto: Lærke Posselt

Det kan være svært at tale med sin familie eller venner om, at man ikke har styr på sin økonomi.

Men tanken om, at pengeproblemer er noget, man holder for sig selv, skal vi have brudt med, mener Forbrugerrådet Tænk, som sammen med TrygFonden har taget initiativ til en kampagne, de kalder "Tal om økonomien, inden prisen bliver for høj".

En rundspørge blandt 600 unge voksne mellem 18 og 30 år viser nemlig, at 11 procent svarer, at de ikke har specielt godt styr på økonomien, eller at deres økonomi sejler.

Gode råd om privatøkonomi
  • Skab et overblik over dine faste indtægter og faste udgifter.
  • Så kan man se, hvor mange penge man har til forbrug, når de faste udgifter er betalt. Beløbet kan eventuelt deles op på uge- eller dagsbasis.
  • Se også på, om der er nogle poster, der kan spares væk. Det kan være et fitness- eller streamingabonnement, som bliver brugt relativt lidt.
  • Sørg for at have flere konti - for eksempel en budgetkonto til alle regninger, en lønkonto til mad og forbrug og eventuelt en opsparingskonto, som kan fungere som buffer.
  • Lav aftaler med venner om aktiviteter, som ikke nødvendigvis koster en masse penge.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk

- Det er et noget alarmerende tal. Særligt når vi ved fra andre undersøgelser, at rod i økonomien giver betydelig dårligere trivsel, søvnløshed, isolation og stress, siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Derfor opfordrer TrygFonden og Forbrugerrådet Tænk i kampagnen til, at man som ung voksen begynder at tale med sine venner og familie - eller sin bankrådgiver - om sin økonomi. For alle oplever, at det går op og ned.

- Det er vigtigt, at man taler sammen om det. For vi ser, at man begynder at trække sig socialt, når man får økonomiske problemer, hvilket gør det sværere at få den nødvendige hjælp. Så det tabu vil vi gerne råbe op om og få brudt med disse triste mekanismer, som opstår, siger Anja Philip.

Flyv fra reden med styr på pengesagerne

For er man først bagud med regningerne, så tager man måske et forbrugslån med høje renter, og så sidder man måske lige pludselig i en gældsspiral.

Og er man først havnet dér, så føler mange, at det er pinligt og flovt og ender ofte med at stå helt alene med problemet. Derfor bør man som ven eller familiemedlem også turde spørge ind, hvis man har en fornemmelse af, at noget er galt.

- Det er uhyre vigtigt, at vi tør spørge ind til og tilbyde hjælp til mennesker omkring os, hvis vi oplever, at de er kommet ud i økonomiske problemer, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her