Annonce
Forbrug & Test

Det får du ved at gå efter nøglehulsmærket

De fleste forbrugere ved, at nøglehulsmærket har til formål at guide til et sundere valg. Men hvad dækker mærket helt præcist over?

Nøglehullet er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Foto: Casper Dalhoff

Over 4000 fødevarer har det lille grønne eller sorte nøglehulsmærke på emballagen, og 65 procent af danskerne ved, at mærket har noget med et sundere valg at gøre.

Men mere konkret er nøglehullet Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, som har til formål at hjælpe forbrugerne med at spare på fedt, sukker og salt og spise flere kostfibre og mere fuldkorn.

- Det, du kan forvente at få, når du køber nøglehulsmærkede varer, er, at du kan få en hjælp til at træffe et sundere valg inden for en bestemt varegruppe, fortæller ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen Trine Grønlund.

Om nøglehulsmærket
  • Nøglehulsmærket kan enten være grønt eller sort, men det betyder det samme.
  • Nøglehullet stiller krav til indholdet af fuldkorn. Men vil man sikre sig endnu mere fuldkorn, kan man gå efter det orange fuldkornslogo.
  • 94 procent af danskerne kender eller har hørt om nøglehulsmærket.
Kilde: Fødevarestyrelsen, Trine Grønlund.

Kriterierne for hvor meget fedt, sukker, salt, kostfibre og fuldkorn, der skal være i en fødevare, for at den kan få nøglehulsmærket, afhænger af det specifikke produkt.

For pasta er det for eksempel mængden af fuldkorn, kostfibre og salt, der er afgørende, og derfor skal pasta indeholde mindst 50 procent fuldkorn, mindst 6 gram kostfiber per 100 gram og maksimalt 0,1 gram salt per 100 gram for at få nøglehullet.

For mælk er det derimod fedtprocenten, der er afgørende, og derfor er det eneste krav til mælk, at det maksimalt må indeholde 0,7 procent fedt per 100 gram for at få mærket.

Nøglehulsmærket er udelukkende et ernæringsmærke. Det tager derfor ikke hensyn til for eksempel økologi, dyrevelfærd, miljø, klima eller tilsætningsstoffer.

Dog må et produkt ikke indeholde kunstige sødestoffer, hvis det skal have nøglehullet, fortæller Trine Grønlund fra Fødevarestyrelsen.

- Det skyldes, at den søde smag er tillokkende for os, og hvis man vænner sig til, at fødevarer smager sødt, så har man større tendens til at spise mere usundt generelt, siger hun.

Lige meget om et produkt har nøglehulsmærket eller ej, anbefaler Fødevarestyrelsen at spise alt med måde.

- Olivenolie kan for eksempel også få nøglehulsmærket, men det betyder selvsagt ikke, at man skal spise det i ubegrænsede mængder. Det er vigtig at spise varieret, siger Trine Grønlund.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
Blog: Overset vitamin skal redde mine knogler
Karen Lyager
K kan stå for klodset og for knoglebrud, men er også navnet på et mægtig interessant vitamin, som formentlig har indflydelse på, hvor stærke dine knogler bliver. Se, hvor i din mad du finder det.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her