Annonce
Sundhed

Forskere: Gå på job med ondt i ryggen

Milliardregningen for rygsmerter har vokset sig til et samfundsproblem, der bør kalde på en national indsats.

Alt for mange danskere er sygemeldt i alt for lang tid på grund af rygsmerter. Og det koster samfundet milliarder på årsplan.

Det skriver Politiken lørdag.

Årsagen er ifølge flere førende rygforskere en nedgroet myte hos borgere og sundhedspersoner om, at hvile er den bedste behandling mod værken i ryggen.

Men de fleste skal ikke være væk fra arbejdet i mere end et par dage. Trods smerterne, lyder budskabet fra eksperterne. Ryggen er stærk og skal ikke skånes, selv når det gør ondt.

Gigtforening kræver politisk rygdækning for rygsmerter

- Man skal for alt i verden ikke lægge sig inaktivt ned i en seng. Arbejde er "terapeutisk" for rygsmerter og nødvendigt for at komme sig, siger rygforsker og professor i arbejdsmedicin Johan Hviid Andersen fra Regionshospitalet Herning til avisen.

Mange sygedage kan undgås

Samme melding kommer fra professor, overlæge og rygforsker Tom Bendix fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital:

SF: Start behandlingen af rygsmerter

- Det er rigtig, rigtig mange sygedage, vi kan undgå, hvis alle danskere fik korrekt information om rygsmerter, siger han.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) placerer i sin "Sygdomsbyrdeberegning 2013" for Danmark lændesmerter på en klar førsteplads.

Og ifølge den seneste rygrapport fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2011 koster danskernes to millioner sygedage om året på grund af rygproblemer samfundet 7,3 milliarder kroner årlig alene i fravær.

- Jeg vil tro, at mindst to af de syv milliarder kunne spares, vurderer Tom Bendix.

Enkelte kan ikke passe et arbejde

Han henviser til forskning fra Norge, der viser, at hver fjerde sygedag ryger væk, hvis borgerne får de rigtige informationer fra myndighederne.

Ifølge forskerne vil der altid være enkelte hårdt ramte rygpatienter, der ikke kan passe et arbejde.

Det ændrer ikke ved, at milliardregningen for rygsmerter har vokset sig til et samfundsproblem, der bør kalde på en national indsats.

Politiken har været i kontakt med Sundhedsministeriet, der på nuværende tidspunkt ikke vil forholde sig til en større sundhedsindsats på rygområdet.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her