Livets ulighed slår hårdt til allerede ved 50 år

Allerede efter 50 år slår social ulighed i sundhed klart igennem i midaldrendes vidt forskellige fysiske evner.

Artiklens øverste billede

De, som har haft det sværeste liv, får også den korteste og dårligste alderdom med flest skavanker. En ny undersøgelse slår fast, at den sociale ulighed i sundhed allerede viser sig markant hos de midaldrende, når de passerer 50 år.

Den midaldrende læge klarer sig nemlig markant bedre end kassedamen for slet ikke at tale om førtidspensionisten i alle test af banale fysiske funktioner som at holde balancen på et ben eller forsøge at røre sine egne tæer.

Det viser ny forskning ledet af Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Fysisk aktivitet

- Vi havde ikke forventet, at forskellene mellem socialgrupperne var så markante. Det kan skyldes, at folk i socialgruppe 1 oftere er fysisk aktive i fritiden, og at lav fysisk aktivitet i barndommen kan trække spor til voksenlivet, siger professor Åse Marie Hansen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

- Det bør give politikerne stof til eftertanke, når de så gerne vil beholde folk længe på arbejdsmarkedet, at så mange i en relativ ung alder har markant nedsatte fysiske funktioner, siger hun.

Knap 5.500 danskere fra 50 til 60 år har deltaget i undersøgelsen. Undersøgelsen viser for eksempel, at personer fra socialgruppe 1 ligger omkring 30 procent bedre, når forskerne måler evnen til at stå på ét ben.

- Flere og flere undersøgelser viser, at fysisk funktion er en form for markør for både nuværende, men også fremtidig sundhed.

- Hvis du allerede som 50-årig er begrænset fysisk, kan det få stor betydning for, hvordan dit helbred bliver, når du bliver ældre, og for hvor hurtigt du ældes, siger lektor Rikke Lund fra Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet.

Hun kalder det en øjenåbner, at der selv i et rigt velfærdssamfund som vores fortsat er så udtalte sociale uligheder.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Del artiklen