Snorken kan øge risiko for kræft

<p>Snorken kan næsten femdoble risikoen for at få kræft, viser ny forskning.</p>

I en stor undersøgelse har amerikanske forskere igennem 22 år kigget på flere end 1.500 menneskers søvnproblemer, og en af konklusionerne fra undersøgelsen foreligger nu, skriver det britiske netmedie telegraph.co.uk.

Snorken og andre vejrtrækningsproblemer forbundet med søvn kan føre til øget risiko for kræft, fordi kroppen simpelthen ikke får ilt nok i flere timer ad gangen. Det kan i grelle tilfælde øge risikoen for kræft med hele 4,8 gange, viser undersøgelsen, mens folk med moderate vejrtrækningsproblemer under søvn har dobbelt så stor risiko for at få kræft som folk uden problemer.

Selv ved små vejrtrækningsproblemer viste undersøgelsen af de mange mennesker, at man har en ti pct. øget risiko for at få kræft.

Snorken fører til andre problemer

Den klart mest normale form for vejrtrækningsproblemer under søvn er snorken, hvor den sovende kæmper med at trække vejret og ofte vågner.

Dette er allerede kendt som en bidragende faktor til andre helbredsproblemer som f.eks. overvægt, diabetes, højt blodtryk og hjerteproblemer. Idet overvægt i sig selv kan føre til kræft, kunne en teori være, at snorken kun indirekte fører til kræft gennem overvægt, men det har forskerne ifølge The Telegraph taget højde for.

Forskerne indregnede nemlig faktorer som vægt, alder, køn og forhold til tobak, og sammenhængen mellem snorken og øget kræftrisiko viste sig at holde stik.

Iltmangel fremmer tumorvækst

Forskning har vist, at vedvarende mangel på ilt fremmer kræfttumorers vækst, idet lave iltniveauer forårsager øget produktion af de blodkar, som kan føre til tumorer. Forsøg på dyr har vist samme sammenhæng, siger lederen af undersøgelsen, dr. Javier Nieto.

"Vores undersøgelse er den første, der viser en sammenhæng mellem vejrtrækningsproblemer ved søvn og en øget kræftrisiko i en befolkningsbaseret gruppe," siger dr. Javier Nieto ifølge The Telegraph.

Han fremhævede dog også behovet for yderligere forskning på området, før man uden nogen tvivl kan konkludere en sammenhæng. Resultaterne blev fremlagt søndag på The American Thoracic Societys årlige konference i San Francisco.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.