Flere unge får huller i tænderne af slik og sodavand

Tandlægerne slår alarm. Efter flere år med konstante fald, stiger antallet af unge med huller i tænderne.

Artiklens øverste billede

Karius og Baktus er vendt tilbage. I mange år har tendensen været, at huller i tænderne var ved at blive en sjældenhed i de yngre generationer. Men nu slår tandlægerne alarm igen.

De store mængder af slik, kager og sodavand, vi danskere sætter til livs, er også begyndt at vise sig i tænderne. Flere og flere unge får huller i tænderne, når de kommer op i 20'erne.

- I rigtig, rigtig mange år har vi haft pæne tal, og det har vi stadigvæk i børnetandplejen. Men nu ser vi unge, der er præget af et stort sukkerforbrug, og de får alt for mange huller, når de kommer op i 20'erne, siger Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tandlægerne har længe troet, at karies var en sygdom, hvor kurven ville fortsætte med at falde støt i de kommende generationer.

- Men der er noget, der tyder på, at det er den ved at holde op med. Tværtimod er den ved at stige, ikke for alle, men for nogen, og så er vi nødt til at råbe vagt i gevær, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tidligere undersøgelser har vist, at seks ud af 10 børn og en ud af fire voksne får for meget sukker. Men mange af os ved ikke, hvor meget sukker vi egentlig spiser.

Tandlægeforeningen har netop undersøgt sukkerindholdet i en række populære produkter, og resultatet er overraskende, selv for tandlæger.

- Selv som fagperson kan man godt blive overrasket over, at en chokofantstang indeholder sukker, der svarer til otte sukkerknalder, siger professor i ernæring og tandlæge Berit Heitmann fra Institut for Sygdomsforebyggelse, Region Hovedstaden.

Tandlægeformanden håber, at regeringen vil overveje andre veje til at regulere danskernes sukkerindtag, nu da planerne om en sukkerafgift er skrinlagt.

- Det kan være en regulering af paknings- og flaskestørrelse, som man har set det på sodavandsområdet i New York. En anden mulighed er at stille større krav til gennemskueligheden af ernæringsoplysningerne på emballagen, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Men et politisk indgreb kan ikke stå alene, mener Tandlægeforeningen, der onsdag lancerer en kampagne, der skal gøre danskerne opmærksomme på, hvor meget sukker de putter i munden.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.