Virksomheder halter med allergimærkning
Kontrolkampagne afslører, at fødevarevirksomhederne har fejl i deres allergimærkning.
I en koordineret, nordisk kontrol af 1.000 fødevarer viser det sig, at cirka 200 fødevarer indeholdt ingredienser, der kan skade allergikere uden, at det var mærket korrekt
Det er primært brød, snacks, slik, desserter og kageblandinger, der ikke lever op til allergimærkningen. Det får fødevareminister, Mette Gjerskov, til at komme med en bredside
”Virksomhederne gambler med menneskers helbred, når de ikke laver en ordentlig mærkning. Det skal der simpelthen være styr på, og jeg kan kun se det som sjusk fra virksomhedernes side,” siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.
Vildledende mærkning
Omkring 400 af de kontrollerede fødevarer var mærket med: 'kan indeholde spor af'. Producentere brugte i en tredjedel af tilfældene advarslen, uden at producenten havde overvejet, om det var nødvendigt. Og det afskærer potentielle købere, mener Mette Gjerskov.
”Det er helt afgørende, at virksomheder og importører har styr på ingredienserne i deres varer, og systematisk og samvittighedsfuldt gennemgår produktionen og vurderer risikoen ved dem. Hvis advarslerne på varerne er ubegrundede, så afskærer de jo en stor gruppe allergikere fra at købe en lang række varer.”
”Det nytter ikke, at virksomhederne forsøger at fraskrive sig ansvaret for mærkningen og fødevaresikkerheden ved rutinemæssigt at skrive eksempelvis: ’Kan indeholde spor af nødder’,” fastslår Mette Gjerskov.
Fødevarestyrelsen holder efter sommerferien møde med branchen om resultaterne fra den fællesnordiske undersøgelse.
Kontrollen blev foretaget i slutningen af 2011.