Hvorfor bliver vi fede?

En international forskergruppe med dansk deltagelse forsøger i øjeblikket at finde ud af, hvorfor nogle mennesker bliver tykke og andre ikke, selv når de spiser stort set det samme.

Artiklens øverste billede
Ifølge andre forskere i Danmark er det vigtigt, at man finder fedmegenerne i en verden, hvor flere og flere mennesker bliver overvægtige. Foto: Colourbox

I forskningen, som bliver styret fra Harvard Medical School i USA indgår studier af ikke færre end 250.000 personer, og forskerne vil bl.a. forsøge at finde såkaldte fedmegener, der giver lyst til at spise mere og tage mere på i vægt.

»I langt de fleste tilfælde er individet ikke genetisk determineret til at udvikle fedme, men nogle mennesker arver en øget modtagelighed for at blive tykke. De specifikke mekanismer er stadig stort set ukendte, formentlig fordi der er hundredvis af gener og miljømæssige påvirkninger, der spiller ind. Jeg tror, at det langt hen ad vejen er tilfældighedernes spil, der skaber uheldige kombinationer af genetiske varianter og miljømæssige faktorer. Det er disse mønstre, vores forskningsgruppe leder efter,« siger Tune H. Pers, dansk-tysk forsker, der er tilknyttet Harvard-projektet.

Flere bliver fede

Ifølge andre forskere i Danmark er det vigtigt, at man finder fedmegenerne i en verden, hvor flere og flere mennesker bliver overvægtige.

»Der er der flere grunde til. Dels er der behandlingsaspektet. Hvis vi kender genvariationerne, bliver det lettere at målrette behandlingen. Derudover er der hele synet på fedme. Ofte tænker man, at fede mennesker ikke har nogen viljestyrke og fylder sig med dårlig mad. Afdækning af generne er vigtig for forståelsen af de bagvedliggende faktorer for fedme,« siger Anders Mikael Sjödin, Lektor på Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.