Advarsel mod sovepiller

Sovemedicin øger risikoen for at dø med op til fire gange, viser ny undersøgelse.

Artiklens øverste billede
Kan du ikke sove om natten, skal du måske overveje en anden løsning end at tage sovemedicin. Foto: Colourbox

Det kan være rigtig farligt at tage sovemedicin - selv i helt små mængder.

En ny undersøgelse foretaget af British Medical Journal Open viser, at folk, som blot to gange om måneden bruger piller for at falde i søvn, har fire gange så stor risiko for at dø for tidligt, som dem, der kan sove naturligt.

Forskerholdet er kommet til de skræmmende resultater efter at have sammenlignet 10.529 mennesker, som tog en bred vifte af sovepiller, med 23.600 personer, som ikke tog piller, men ellers havde helt samme levestil, alder og helbred.

Kraftig advarsel

Resultaterne får hovedforfatteren bag undersøgelsen, Daniel Kripke, til at advare mod brugen af sovemedicin.

"Det lille udbytte denne type medicin giver, står slet ikke mål med de risici, der er forbundet med at bruge medicinen," konkluderer han i rapporten.

Daniel Kripke mener, at resultaterne, sammen med tidligere undersøgelser af sovemedicin, burde bruges af sundhedsvæsenet til at revurdere, om selv små doser sovemedicin er sikre at indtage.

Maner til besindighed

Flere eksperter maner dog til ro og siger, at selvom resultaterne er skræmmende, er det vigtigt ikke at stoppe sit forbrug fra den ene dag til den anden, hvis man bruger meget medicin.

"Patienter kan få svære epileptiske anfald eller andre seriøse abstinenser, hvis de pludselig stopper deres medicinering," siger professor Malcolm Lader fra Kings College i London til The Telegraph.

Han peger på, at man længe har vidst, at brugen af sovemedicin er behæftet med risici, bare ikke i den størrelsesorden, undersøgelsen viser.

Danskerne har haft rekordforbrug

Danskerne har haft det klart største forbrug af sovemedicin i Norden.

Men antallet af danskere, der bruger medicinen, har længe været faldende.

Forbruget af de såkaldte benzodiazepiner faldt med 25 pct. fra 2008 til 2010, mens antallet af danskere i behandling faldt fra 340.885 i 1994 til 270.079 i 2009.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen