Annonce
Sundhed

Danskere har det dårligt med spejlbilledet

Store næser, slapt maveskind, grimme tænder og andre ydre forhold volder danskerne kvaler. Kun halvdelen er tilfredse med deres udseende, mens 14 procent er utilfredse, og resten er hverken det ene eller andet.

På Sexlinien for Unge oplever de også, at en stor del af henvendelserne drejer sig om udseendet. Arkivfoto

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroXpress.

Tallene undrer psykiater Birgit Petersson, der har beskæftiget sig med området i årevis og savner snart at se en forbedring.

»Det er sørgeligt, at den utilfredse del af befolkningen fortsat er så stabil og stor, for tilfredshed med udseendet handler ikke om, hvordan man ser ud. Det handler om at tro på, man selv er noget værd. Derfor havde jeg regnet med, at især kvindernes højere uddannelsesniveau var begyndt at skinne igennem i tallene,« siger Birgit Petersson, der er lektor på Københavns Universitet.

MetroXpress' undersøgelse viser nemlig også, at glæden ved spejlbilledet er større, jo højere uddannet man er. Arbejdsløse er de mest utilfredse, mens kvinder og aldersgruppen 30 til 39 år også skiller sig ud med de største kvaler. Ifølge psykiateren hænger det sammen med, at det er hårdere at være dem.

Ældre affinder sig

»Arbejdsløse er belastede af ikke at være herre over deres eget liv og blive mistænkeliggjort. 30-39-årige kvinder er belastede af at have små børn, passe et job og samtidig skulle se godt og attraktiv ud. Når de ikke kan leve op til det hele, fører de det over på, at det er dem selv - og deres udseende - der er noget i vejen med. For nogle bliver det sygeligt og påvirker sundhedstilstanden og livskvaliteten,« siger Birgit Petersson.

På Sexlinien for Unge oplever de også, at en stor del af henvendelserne drejer sig om udseendet. Men med alderen er der håb for at få det bedre med at tage på stranden og prøve tøj.

Ph.d.-studerende Nicole Thualagant på Institut for Idræt, Københavns Universitet, er i gang med at undersøge kropsdyrkelse hos fitnessfolk. Og her viser det sig, at tilfredsheden vokser med alderen.

»Den yngre del af befolkningen er mest fokuseret på at ændre på kroppens udseende. De ældre affinder sig med, at de ser ud, som de gør, og de vil hellere arbejde med kroppen i stedet for at modificere den.«

Kilde: metroXpress

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Kristine har tabt sig – men hvorfor?

Jens-Christian Holm er en rockstjerne på sit felt – flittigt brugt på tv og fast gæst på de store scener. Han er kendt som lægen, der får næsten alle børn til at tabe sig – og sådan sælger han sig selv. Men nu beskyldes han for at snyde på vægten.
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her