Myndigheder overhørte advarsler om babydød

Landets læger blev ikke i tide advaret om konsekvenserne ved at give antidepressiv medicin.

Artiklens øverste billede
Lægemiddelstyrelsen ventede med at give lægerne besked om indberetninger om bivirkninger. Modelfoto: Colourbox

I omkring et år kendte Lægemiddelstyrelsen til, at gravide på de såkaldte lykkepiller risikerede døde børn, misdannelser eller andre alvorlige bivirkninger. Det skriver Ekstra Bladet.

Alligevel blev landets læger ikke advaret og fortsatte derfor uden forbehold med at skrive lykkepillerne ud til gravide.

Professor undrer sig

Det undrer professor Ebba Holme Hansen, der stod bag undersøgelsen fra juni 2010, som konkluderede, at der herhjemme havde været over 48 indberetninger om alvorlige bivirkninger herunder misdannelser, fosterdød og to tilfælde af dødsfald hos spædbørn.

Men lægemiddelstyrelsen foretog sig intet. Først i marts måned i år nåede budskabet om de danske dødsfald og alvorlige bivirkninger ud til landets læger, og da var tallet steget til samlet 51 indberetninger.

Herunder var 12 tilfælde af abort og fosterdød samt fire dødsfald hos spædbørn.

Kritik af styrelse

- Lægemiddelstyrelsen har vidst, at der var kommet de her rapporter i sommeren 2010. Men de har åbenbart ikke ment, at det var alvorligt nok til at reagere, siger Ebba Holme Hansen til Ekstra Bladet.

- Derfor kom der ingen ændringer på produkternes indlægssedler og på medicin.dk, som lægerne bruger. Det er kritisabelt, siger Ebba Holme Hansen.

De 51 nuværende indberetninger om alvorlige bivirkninger er tilmed lavt sat, vurderer hun.

Opdatering på vej

Dødsfald og alvorlige bivirkninger ved lykkepiller til gravide har ikke været kommunikeret hurtigt nok til lægerne.

Det erkender professor Court Pedersen, der er ansvarshavende redaktør på lægernes primære opslagsværk i forhold til medicin og bivirkninger.

- Dødsfaldene har vi først hørt om for få måneder siden. Derefter er det måske gået for langsomt. Men de nye opdateringer kommer en af dagene, siger han til Ekstra Bladet.

Læs også: Flere sager om døde børn

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen