Gulerødder forlænger livet

Ny undersøgelse viser, at stoffet alfa-caroten kan medvirke til et sundere og længere liv.

Artiklens øverste billede
Alfa-caroten optages i kroppen gennem gule/orange grøntsager - for eksempel gulerødder, samt mørkegrønne grøntsager som broccoli og spinat. Modelfoto: Colourbox

Hvis du sørger for at en del af dagens snacks består af gulerødder, kan du godt regne med at leve længere. Det viser ny forskning fra U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

Ved at vurdere forholdet mellem alfa-caroten og risikoen for død blandt 15.318 testpersoner i alderen 20 år og opefter, fandt forskerne frem til, at et højt indhold af alfa-caroten er forbundet med en reduceret risiko for tidlig død. Det skriver Physorg.com.

Alfa-caroten er medlem af caroten-familien, der også består af det mere kendte beta-caroten samt lycopen, og de virker som antioxidanter, der kan modvirke blandt andet kræft og hjertesygdomme.

Caroten optages hovedsageligt i kroppen gennem gule/orange grøntsager - for eksempel gulerødder, samt mørkegrønne grøntsager som broccoli og spinat.

Fra 1988 til 2006

Undersøgelsens testpersoner gennemgik en lægeundersøgelse og leverede blodprøver mellem 1988 og 1994, og forskerne fulgte dem igen i 2006 for at afgøre om og hvordan de døde.

Det viste sig, at 3.810 af testpersonerne døde i løbet af perioden, og at risikoen for at dø var lavere for de testpersoner, der havde et højere niveau af alfa-caroten i blodet.

Sammenlignet med de testpersoner, der havde et alfa-caroten-niveau mellem 0 og 1 mikrogram per deciliter, var risikoen for at dø i løbet af undersøgelsens periode 23 pct. lavere blandt testpersonerne med et alfa-caroten-niveau på mellem 2 og 3 mikrogram per deciliter.

Kan forebygge tidlig død

Det var 27 pct. lavere for dem, der havde et niveau mellem 4 og 5 mikrogram per deciliter, for dem med et niveau mellem 6 og 8 mikrogram per deciliter var risikoen 34 pct, og dødsrisikoen var hele 39 pct. lavere for personer med et alfa-caroten-niveau fra 9 mikrogram per deciliter og opefter.

Ifølge forskerne understreger deres resultater, at en øget mængde af grøntsager og frugt i kosten kan forebygge en tidlig død. Og resultaterne peger samtidig på, at der er behov for mere forskning i de sundhedsmæssige fordele ved alfa-caroten.

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.