Soladvarsel til hjertepatienter
Omkring 150.000 hjertepatienter tager medicin, som gør dem ekstra udsatte for solskoldning.
Tager du hjertemedicin, og har du en tendens til at blive rød efter kort tid i solen, er det en god idé at vende blikket mod medicinskabet. Flere populære hjertepræparater gør nemlig omkring 150.000 danskere med hjerte- eller blodtryksproblemer mere udsatte for solskoldninger, advarer Hjerteforeningen.
Fænomenet hedder lysoverfølsomhed og er en reaktion, der kan opstå i huden ved brug af bestemte typer hjertemedicin. Ifølge Hjerteforeningen er der ekstra grund til at være opmærksom på solen, hvis man tager en række forskellige præparater mod hjertesvigt, hjerteflimmer eller forhøjet blodtryk.
De to mest udbredte præparater, man bør holde øje med, er Furix/Diural (Furosemid), som ca. 95.000 med forhøjet blodtryk og 60.000 danske patienter med hjertesvigt tager. Også patienter, der får Kodarone - som tages af mellem 7.500 og 20.000 danskere med hjerteflimmer - bør beskytte sig ekstra godt mod solen, anslår Hjerteforeningen.
Eksem og skoldninger
Ifølge farmaceut Marianne Møller fra Institut for Rationel Farmakoterapi, ligner lysoverfølsomhed en almindelig solskoldning, men kan udvikle sig til voldsomme forbrændinger. Bivirkningen kan opstå som hudreaktion på det sted, hvor sollyset rammer huden, og det kan give blærer, eksem eller skoldning lokalt på hudområdet.
Der kan også ske en fotoallergisk reaktion, når sollyset og lægemidlet reagerer sammen. Det kan vise sig som udslæt, der breder sig over hele kroppen. Hjerteforeningen opfordrer derfor patienter på de konkrete medicintyper om at tage et par ekstra forholdsregler mod solen ud over de almindelige solråd (se herunder).
Det skal understreges, at langt fra al hjertemedicin øger risikoen for solskader. Se hvilke præparater, der kan øge solfølsomheden her:
Læs også: Sænk selv kolesteroltallet
Læs også: Piller eller kost mod fedt i blodet?