Sundhed

Seks maratonløb på fem dage

Ekstremløberen Christian Zagal elsker at prøve grænser af i en sport, der potentielt nedbryder hans knogler.

Var det noget med en 250 kilometer lang løbetur gennem Saharas ørken?

Eller hvad med 200 kilometer gennem Amazonas jungle?

Ultraløb er de seneste år blevet mere populære, og flere og flere danskere kaster sig hvert år ud i løb på 100 kilometer eller løb i 24 timer i træk.

39-årige Christian Zagal fra Århus er en af disse løbere.248 kilometer på fem dage

Han er ekstremløber, og bruger meget af sin fritid på at løbe sig i form til løb, hvor der på få dage skal løbes meget langt.

I efteråret 2009 gennemførte han Sahara Race, som er et 250 kilometer langt ekstremløb gennem Saharas ørken. På løbets fem første fem dage løb han 248 kilometer svarende til seks maratonløb. Løbets længste etape var på 87 kilometer.

”Jeg gør det på grund af følelsen af at have gennemført noget stort. At gennemføre noget som kun få har gjort. Fornemmelsen af at have præsteret noget exceptionelt,” forklarer han til JPtv.

Tv: Se Christian Zagal løbe 250 km gennem Saharas ørken

Har gennemført tre løb

Løbet i Sahara var hans tredje udenlandske ekstremløb.

Tidligere har han gennemført et 200 kilometer langt løb gennem Amazonas jungle i Brasilien og et løb på 250 kilometer gennem Atacama-ørkenen i Chile.Ikke menneskelige

Ekstremløb er en hård belastning for kroppen, og løbernes præstationer imponerer Henning Langberg, der er Dr. med. på Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital.

”De her mennesker er ikke menneskelige, altså ment i positiv forstand,” siger Henning Langberg, som fortæller, at kroppen oplever en voldsom belastning under et ekstremløb.

”Dine knogler nedbrydes, dit immunforsvars vindue står vidt åbent for infektioner, og du risikerer at dehydrere,” forklarer han.Risikerer kollaps

Han fortæller desuden, at en ekstremløber risikerer et kollaps, hvis vedkommende drikker for meget vand og skyller for mange vigtige salte ud af kroppen.

”Men disse personer har testet sig selv så meget i forvejen under deres træning til disse løb, at risikofaktorerne for deres vedkommende ikke er så slemme, som hvis du og jeg pludselig skulle løbe et ekstremløb. De, der ikke kan holde til det, er faldet fra for længst,” fortæller Henning Langberg.Nye 250 kilometer i 2011

Christian Zagal har i hvert fald tænkt sig at fortsætte og løber derfor mellem 60-150 kilometer om ugen.

I 2011 har han tænkt sig at prøve kræfter med et løb på 250 kilometer enten i Nepal eller i Kina.

Tv: Se Christian Zagal løbe 250 km gennem Saharas ørken

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her