Sådan holder du dit nytårsforsæt

Hjernen er en stærk modspiller, når man vil forsøge at holde et nytårsforsæt. En forsker giver råd til, hvordan man alligevel vinder over hjernen.

Artiklens øverste billede

Hvordan er det lige, man får tabt de fem kilo, kvittet smøgerne og skåret ned på alkohol i 2010? Nytårsforsætter er lette at lave - men svære at holde.

Det kræver nemlig, at man tæmmer sin hjerne og bruger energi på at lære sig selv - og hjernen - de nye nytårsvaner.

Sådan forklarer læge og hjerneforsker Kjeld Fredens i korte træk, hvordan får succes med sine nytårsforsætter, skriver Ingeniøren.

Valg hen-imod-mål

Det første skridt på vejen - og måske det letteste - er at lave et konkret mål. Her forklarer Kjeld Fredens, at man skal skelne mellem hen-imod-mål og væk-fra-mål. Førstnævnte er det, der virker.

"'Jeg vil ikke ryge mere' er et væk-fra-mål, som kun virker hos folk med en meget stærk vilje. Et hen-imod-mål kunne være: 'Jeg vil kunne løbe fem kilometer uden pause'. Her bliver det at kvitte cigaretterne et middel til at nå målet," forklarer Kjeld Fredens til Ingeniøren.

Når målet er sat, gælder det om at klare de svære udfordringer, der følger med et nytårsforsæt - det er her, de fleste springer af.

Derfor skal man sørge for at varme sig ved succeser og undgå det, der trigger den dårlige vane. Spørg dig selv, hvad der gør, at du falder i fælden. Læg mærke til overspringshandlinger, som holder dig fast i den gamle vane - og noter dem, råder hjerneforskeren.

Det langsomme system skal bruges

Ifølge hjerneforskeren er det ganske normalt, at det kan være svært at få en ny vane. Han forklarer til Ingeniøren, at hjernen består af to systemer - et hurtigt og automatiseret, hvor vanerne holder til, og et langsomt, som vi selv kan styre. Skal man have en ny vane, er det det langsomme system, der skal bruges.

"Vaner kan beskrives som hjernens motorveje, hvor det er hurtigt og ubesværet at færdes. Derfor ryger vi lynhurtigt derud, hvis vi ikke hele tiden er bevidste om, hvad vi vil. Det kræver nemlig meget mere hjerneenergi at færdes på hjernens biveje, fordi vi både skal aflære den indgroede vane og tillære os en ny," siger Kjeld Fredens til Ingeniøren.

Han råder derfor til, at man finder et attraktivt nytårsforsæt og er bevidst om, hvilke værdier man har, og hvad der er vigtigt. På den måde kan vinde over de ubevidste vaner - og udvikle en ny og bedre vane. Og holde sit nytårsforsæt.

Deltag i debatten - hvad er dit nytårsforsæt?

LÆS OGSÅ: De færreste overholder deres nytårsforsæt

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.