Ekspert advarer gravide mod urtemedicin

Når et middel har en effekt, har det også indflydelse på anden medicin og kan give ubehagelige bivirkninger, siger dr. med Lone Holst, Bergens Universitet

Mange gravide antager, at urtemedicin er tryggere at tage end kemisk fremstillede lægemidler, siden den nu kommer fra naturen. Lægemidler bliver set på som syntetiske og skumle, har dr. med. Lone Holst, Bergen, erfaret.

Ifølge hende er brugen af urtemedicin er udbredt blandt gravide kvinder. Et studie blandt 578 gravide på Norfolk og Norwich University Hospital i England, viste at 58 pct. havde brugt urtemedicin under svangerskabet. I Norge er de tilsvarende tal 36 pct.

Øges med alderen

Brugen af urtemedicin øgedes med alder og uddannelse, viser studiet.

"Kvinderne købte meget af urtemedicinen i helsekostbutikker, men der er ingen som helst uddannelseskrav til ekspedienter i helsekostbutikkerne. Yderligere havde kvinderne spurgt familie og venner til råds om, hvad de skulle bruge, men der er heller ingen grund til at tro, at de er faglig kompetente," siger Lone Holst til webportalen forskning.no

Urovækkende

75 pct. af de, der brugte naturmedicin, havde ikke informeret lægen eller jordmoderen om, hvilke præparater, de brugte. Det finder Lone Holst urovækkende.

"Hvis man for eksempel tager læge-baldrian sammen med beroligende medicin, bliver virkningen meget stærkere," siger Lone Holst.

Hun påpeger, at lægemidler skal dokumenteres og godkendes, og der skal gives oplysninger om bivirkninger. Det skal der ikke. Helsekostmidler skal ikke forhåndsgodkendes, bare registreres. I tilgift til, at så mange ikke fortæller om brugen af naturmedicin, bliver bivirkningerne heller ikke registreret og kan ikke danne grundlag for fremtidig information.

Farligt for fostret

En anerkendt britisk forsker på området, Denis Tiran, blev hentet ind som ekspertvidne i en sag i Storbritannien.

"En gravid kvinde blev givet muskatsalvie i en dose, som var fire gange så høj som normalt, blandet ud i cognac. Det kunne have medført fosterets død," siger Denis Tiran.

Det er ikke bare personalet i helsekostbutikker og pårørende, der ikke ved, hvad de snakker om. Det sker også, at jordemødre er på forkert spor.

"For eksempel bliver hindbærblade brugt til at lette fødslen, men hvis man har fået kejsersnit tidligere eller haft blødninger, kan det gøre ondt værre. Gravide som har epilepsi må ikke få komplementær behandling af nogen art, heller ikke massage," siger Denis Tiran.

Hun er klar over, at urtemedicinen er kommet for at blive, og efterlyser mere uddannelse og korrekt information i sundhedsvæsenet.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen