Forskere: Kejsersnit gør børn sårbare

Svenske forskere håber at have fundet forklaringen på, hvorfor børn født med kejsersnit har større risiko for at blive ramt af sygdomme som astma, kræft og sukkersyge.

Artiklens øverste billede
Forskerne fra Karolinska Institutet har undersøgt de hvide blodkar i navlestrengen hos børn født ved kejsersnit og fundet forandring i deres arvemasse. Foto: Colourbox

Det skriver avisen Svenska Dagbladet. Forskerne fra Karolinska Institutet har undersøgt de hvide blodkar i navlestrengen hos børn født ved kejsersnit og fundet forandring i deres arvemasse.

Usund stress

En reel ændring i programmering af barnets dna, forklarer barnelæge Mikael Norman. Det kan hænge sammen med, at børn født uden kejsersnit bliver udsat for en gradvist opbygget stress-situation, mens barn født med kejsersnit oplever en mere pludselig stress. En sund stress og en usund stress, betegner forskerne det.

Baggrunden for undersøgelserne på Karolinska Instituttet er dels en debat om de sundhedsmæssige konsekvenser ved kejsersnit, dels den stigende brug af kejsersnit. I Sverige blev der for 35 år siden anvendt kejsersnit ved fem procent af alle fødsler, mens det i dag er 17,5 procent.

/ritzau/TT

Andre læser

Mest læste

Del artiklen