Råd mod uren hud hos voksne

Teenagere slipper som regel for bumserne med alderen. Voksne må tage andre midler i brug.

Artiklens øverste billede
P-piller og andre hormonpiller har i nogle tilfælde vist sig at være effektive midler mod acne for kvinder. Arkivfoto

Den mest udbredte hudlidelse blandt voksne i USA er acne. Bumser, der opstår, fordi huden har en overproduktion af talg, der tilstopper porerne i huden og stimulerer væksten af bakterier kaldet P. acnes.

Kvinders vekslende hormonniveau i forbindelse med menstruation, graviditet og overgangsalder kan resultere i uren hud.

"Andre årsager er kosmetik, der stopper porerne til og stress, der forøger det mandlige hormon androgen som sætter fart i talgproduktionen," siger læge Arielle Kauvar, direktør for New Your Laser & Skin Care, til netstedet Your Total Health.

Håndkøb

I milde tilfælde råder hun til at prøve håndkøbsmedicin.

Flydende sæbe med salicylsyre hjælper til at åbne tilstoppede porer. Bumserne kan behandles med benzylperoxid, som mindsker mængden af bakterier og fjerne døde hudceller.

Brug oliefri kosmetiske produkter og vælg lette gelévarianter til hudpleje frem for tunge og fede cremer. Det er også en god idé at begrænse brugen af hårspray og hårgelé, der indeholder kemikalier, som kan irritere ansigtshuden.

Gå til lægen

Hvis der skal hårdere skyts til, må du gå til lægen. Antibiotika, brugt med omhu, kan være virksom mod uren hud, men vær opmærksom på, at bakterierne ved længere brug kan blive modstandsdygtige over for det samme antibiotika-præparat.

P-piller og andre hormonpiller har i nogle tilfælde vist sig at være effektive midler mod acne for kvinder. De kan bidrage til at balancere et overskud af mandlige hormoner, der kan være årsagen til den urene hud. Hormonbehandling kræver selvsagt også et lægebesøg.

Det tager som regel seks til otte uger, før huden bedres uanset hvilken behandling man vælger, siger lægerne til Your Total Health.

ebo

Andre læser

Mest læste

Del artiklen