Koffein har chokerende effekt på hjernen

En amerikansk undersøgelse viser nu, at koffein i kaffe og alkohol kan have lige så skadelige virkninger på hjernen som hash og kokain.

Artiklens øverste billede
Under forskningsforløbet fandt Daniel G. Amen ud af, at de huller, som kommer efter et langt forbrug af kaffe eller alkohol, kan sammenlignes med de symptomer, som tegner sig i hjernen på en person ramt af Alzheimers. Arkivfoto

Det fremgår af helt nye undersøgelser, som amerikaneren Daniel G. Amen, der forsker i neurologi og er professor i psykiatri og menneskelig adfærd, står bag. Han har lige udgivet en bog, som ligger på den amerikanske bestsellerliste - ”Change Your Brain, Change your Life” (Lav om på din hjerne, lav om på dit liv), hedder den og forklarer hvilke langtidssigtede konsekvenser almindelige nydelsesmidler som kaffe og alkohol kan have på vores hjerner.

Overraskende billeder i bogen viser regulære huller i hjernen, ene og alene forårsaget af koffein og alkohol. Og det er altså noget, der har fået amerikanerne op af stolene, skriver Daily Mail.

Ligesom Alzheimers

Under forskningsforløbet fandt Daniel G. Amen ud af, at de huller, som kommer efter et langt forbrug af kaffe eller alkohol, kan sammenlignes med de symptomer, som tegner sig i hjernen på en person ramt af Alzheimers, hvor der også er tale om døde områder i hjernen - eller huller, som forskeren kalder det.

I bogen forklarer han, at pludselige angstanfald, vredesudbrud og pludselig stemningsændring er typiske symptomer på en koffein-præget hjerne - disse symptomer gør sig også gældende ved Alzheimers, skriver han.

Undersøgelserne, han bygger sine forskningsresultater på, har varet i mere end15 år. I denne tidsrum har forfatteren bag den amerikanske bestseller scannet en række personer med “psykologiske” problemer.

”Scanningsbillerne viser, at psykologiske problemer ofte ikke er psykologiske med derimod biologiske – en årsag til, at et område i en persons hjerne ikke fungerer ordentligt er, at området enten er under- eller overaktivt,” siger Daniel G. Amen til det amerikanske nyhedssite Mail online og tilføjer, at de her områder, som er dårligt kørende, kan hænge sammen med substanser i hjernen, som ikke får nok blodtilførsel.

"Og det reducerer aktiviteten i området betydeligt og dermed personens adfærd," understreger han og fortæller, at han sågar undersøgte en af sine venner, hvis scanningsresultater var overraskende:

”Han fortalte mig, at han energimæssigt var helt flad og havde koncentrationsbesvær,” fortæller Daniel G. Amen og fortsætter:

”Et scanningsbillede af hans hjerne viste betydelige skader. Han afviste dog blankt at have et massivt forbrug af stoffer og alkohol men indrømmede, at han røg to pakker cigaretter om dagen og drak tre kopper kaffe.”

Skader er individuelle

Helt præcist hvor store hjerneskaderne er ved at drikke kafe, alkohol og ryge cigaretter er ifølge forskeren meget indviduelt:

”Nogle mennesker kan tåle en hel del, hvorimod andre er meget mere skrøbelige,” siger han og fortsætter:

”En kop kaffe om dagen eller et par glas vin om ugen gør ikke den store forskel, men indtager man derimod otte kopper kaffe eller to glas vin om dagen, det er mere end, hvad de fleste har godt af.”

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.