*

Sundhed

Influenza-sæsonen er på vej: Apotekerne vaccinerer 2.000 danskere om dagen

Sundhedsstyrelsen anslår, at mellem 1.000 og 2.000 danskere hvert år dør som følge af komplikationer fra influenza.

Op mod 20 pct. af befolkningen rammes hvert år af influenza. Foto: Anita Graversen

Influenzasæsonen, der som regel byder på løbende næser, tør hoste og feber, står for døren.

De seneste 10 dage er mere end 17.000 danskere blevet vaccineret mod influenza på apoteker rundt om i landet.

Siden 2015 har det nemlig været muligt også at blive vaccineret mod virussygdommen på apoteker. I alt 131 apoteker tilbyder i år at vaccinere alle danskere uden foregående tidsbestilling.

»Erfaringer fra blandt andet England og Canada viser, at flere bliver influenzavaccineret, når apotekerne er involveret. Det er den lette adgang for borgerne uden behov for at bestille tid på forhånd og apotekernes hyppige kontakt med risikogrupperne, der gør forskellen,« lyder det fra Jonas Nilsen, der er læge og grundlægger af sikkervaccination.dk.

Folketinget har ligesom foregående år valgt at afsætte midler til, at folk i risikogrupperne, herunder kronisk syge, ældre over 65 år, svært overvægtige og gravide i 12. uge og frem, gratis kan få influenzavaccinationen frem til den 31. december.

Det sker på baggrund af FN's sundhedsorganisation WHO og EU's mål om, at 75 pct. af alle borgere i risikogrupperne bliver vaccineret mod influenza.

Influenzavaccination kan redde 500 liv hvert år

Sidste år fik 18.000 danskere en influenzavaccination på et apotek, og det tal ender formentlig med at blive langt højere i år i takt med, at flere apoteker har valgt at tilbyde vaccinationen.

Dog viser en ny udersøgelse af TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen, at knap halvdelen af folk i risikogrupperne alligevel vil ende med at fravælge vaccinen i år.

Sundhedsstyrelsen estimerer, at der hvert år dør mellem 1.000 og 2.000 mennesker i Danmark som følge af influenza.

»Borgere i risikogruppen har en væsentlig øget risiko for at dø som følge af en influenzainfektion. Indsatsen på apotekerne mod disse borgere viser blot, hvor vigtigt det er, at kunne yde lægefaglig service, tæt på hvor folk er,« siger Jonas Nilsen.

Hvis Danmark opfyldte målet om, at 75 pct. af personerne i risikogrupperne er influenzavaccineret, kunne det redde op mod 500 menneskers liv hvert år, anslår Sundhedsstyrelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her