Sundhed

Nu har en million danskere taget stilling til deres organer

En milepæl er rundet, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Må din lunge eller lever genbruges?

En million danskere har nu taget stilling til, hvad der skal ske med deres organer, hvis de kommer ud for en ulykke og erklæres hjernedøde.

Det har de gjort ved at tilmelde sig donorregistret, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Offentlig debat giver stor tilgang til donorregister

»Vi er meget glade for det arbejde, som frivillige og patientorganisationer laver for at få flere til at tage stilling. Det er virkelig en milepæl, vi når ved at runde det her tal. Nu er vi kommet så langt, men der ligger stadig et stort stykke arbejde foran os. Målgruppen er jo i princippet alle danskere over 18 år, så det er rigtigt mange, vi fortsat skal have til at tage stilling,« siger Maria Herlev Ahrenfeldt, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Ifølge DR har 6 pct. af de registrerede sagt nej til at donere et eller flere organer, mens 93 pct. har sagt ja - heraf har 24 pct. besluttet, at de kun donerer under forudsætning af, at deres pårørende accepterer beslutningen. Den sidste andel har svaret "ved ikke" i registret.

13-årig pige har reddet rekordmange liv ved organdonation

I Danmark er der tre måder at tage stilling til organdonation på. Man kan enten tilmelde sig donorregistret, bære rundt på et donorkort eller mundtligt fortælle sine pårørende, hvad man ønsker. Alle tre måder er lige juridisk gyldige.

»Vi vil meget gerne have så mange til at forholde sig til spørgsmålet som muligt. Og man kan spare sine pårørende for meget, hvis man får taget snakken om det på forkant, så de slipper de for at tage stilling i en i forvejen svær situation for eksempel ved en ulykke,« siger Maria Herlev Ahrenfeldt i pressemeddelelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her