*

Sundhed

Nyt studie advarer: Det kan være farligt for hjertet at se sport

Særligt tilskuere, der i forvejen har en hjertekarsygdom, er i farezonen.

Foto: Lars Poulsen

Dit yndlingshold har bolden i de døende sekunder og har muligheden for at banke det afgørende mål i kassen. Du er spændt, og dit hjerte hamrer af sted.  

Og det hamrer bogstaveligt talt af sted. Tilskueres puls stiger nemlig markant i afgørende situationer ved sportsbegivenheder, f.eks. i overtid eller når der bliver scoret mål.

Undersøgelse: Professionel fodbold giver dårlige tænder

Det viser et nyt, canadisk studie, der er lavet af fem læger fra Heart Institute Research Center i Montreal, en læge fra Universitetshospitalet i Martinique og to gymnasieelever fra Royal West Academy i Montreal.

»Vores analyse af elementer i ishockeykampen forbundet med maksimal puls støtter idéen om, at det ikke er slutresultatet af kampen, der primært afgør intensiteten af den følelsesmæssige stressreaktion. Det er nærmere spændingen ved at se tidspunkter i kampen, hvor der er meget på spil, eller højintense dele af kampen,« lyder det i studiet, der er udgivet i Canadian Journal of Cardiology

De tilskuere, der ser sportsbegivenheden på stadion, kan opleve, at pulsen stiger med hele 110 pct. For tilskuere bag tv-skærmen kan pulsen øges med helt op til 75 pct.

Det kan have konsekvenser for helbredet, da det f.eks. kan føre til hjerteanfald eller andre sygdomme, der involverer hjerte- eller blodkar. Der er dog nogle mennesker, der er mere i farezonen end andre.

»Hjertekarhændelser (red. hændelser, der kan skade hjertemusklen), der udløses af sportsbegivenheder, virker dog til at være væsentlig mere almindelige ved mennesker, man ved, der har hjertekarsygdomme,« fremgår det i studiet.

Tjek selv om du er i god form

Lægerne David D. Waters og Stanley Nattel fra henholdsvis medicinafdelingen på Montreal Heart Institute og hjerteafdelingen på Zuckerberg San Francisco General Hospital kommenterer i en ledende artikel på det omtalte studie.

De medgiver, at risikoen for at få et hjerteanfald eller andre sygdomme relateret til blod- og hjertekar er tilstede, når man ser sportsbegivenheder. Det skal dog ikke afholde mennesker fra at se sportskampe, understreger de to læger.

»At se ishockey er blot en af flere aktiviteter, som er vigtige for livskvaliteten, men som hænger sammen med en vis risiko for hjertekarhændelser. Livet er fuld af udløsere - store og små, gode og dårlige. At afholde sig fra alle de udløsere er ligesom at undgå selve livet, og det er ikke en levedygtig strategi,« lyder det i den ledende artikel i Canadian Journal of Cardiology.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her