*

Sundhed

Det er næsten slut med at tage på apoteket om natten

Nye regler gør, at åbningstiderne ændres på mange vagtapoteker i 2018.

Fra nytår vil der kun være ét døgnåbent apotek, som vi kender dem, tilbage i landet.

Nye regler betyder nemlig ændrede åbningstider på mange vagtapoteker. Årsagen er apotekerloven, der i 2015 blev vedtaget af et flertal i Folketinget. Den betød, at apotekerne skal spare 17 mio. kr. på vagtordningen, og det er den besparelse, Lægemiddelstyrelsen nu skal føre ud i livet.

Fremover vil kun det nationale døgnvagtsapotek Steno Apotek i København holde døgnåbent. Landets nuværende døgnapoteker vil have åbent fra kl. 6-24 (en såkaldt A-vagt), på nær døgnapoteket i Hillerød, som vil lukke kl. 21.

På dette kort kan du se åbningstiderne på vagtapotekerne, som de vil se ud efter nytår.

Debat: Apotekervagten bliver forringet

Når viseren på uret har passeret midnat, overtager de fem regioners akutberedskab ansvaret for adgangen til medicin ved eksempelvis akut opstået sygdom og andre behov, som ikke kan udsættes, oplyser Apotekerforeningen i en pressemeddelelse.

For de vagtapoteker, som ikke i dag er døgnapoteker, betyder ændringen, at de ikke længere har eksempelvis tilkaldevagt. Apoteker med en såkaldt B-vagt vil have åbent fra kl. 8-21 i hverdagene, og apoteker med C-vagt vil have åbent i hverdagene fra kl. 8-19. Der kommer til at være i alt 9 apoteker med A-vagt, 14 apoteker med B-vagt og 25 med C-vagt.

Fra Apotekerforeningen lyder det, at mange apoteker af egen drift har udvidet åbningstiderne, siden apotekerloven blev vedtaget, samt at der er åbnet mange nye apoteker over hele landet. Derfor har borgerne fået nemmere ved at få opfyldt deres medicinbehov inden for almindelig åbningstid, pointerer Anne Kahns, formand i Danmarks Apotekerforening.

Apotekerne og Diabetesforeningen: Medicinhjælp skal ikke kun være til særligt udvalgte

»Borgerne vil opleve, at mange vagtapoteker holder længere åbent i de tidsrum, hvor vi ved, der kommer flest mennesker, især i aftentimerne. Det der nok kommer til at kræve lidt tilvænning er, at der ikke længere er døgnåbne apoteker bortset fra et enkelt sted,« siger Anne Kahns i pressemeddelelsen.

Hun henviser til, at der er åbnet 125 nye apoteker siden 2015, hvilket svarer til en stigning på 41 pct. Samtidig har de i alt 442 apoteker i hele landet udvidet åbningstiderne med 45 pct., hvilket tager presset af vagtapotekerne. Dog lægger hun ikke skjul på, at der skal holdes godt øje med, at borgerne kan få den medicin, de har brug for, når vagtordningen ændrer sig.

»Lægemiddelstyrelsen har ikke haft nogen nem opgave, men når Folketingets beslutning om at spare 17 mio. kr. ligger fast, så synes jeg, vi er nået frem til den bedst mulige løsning. Det afgørende er, at hvis man har brug for medicin, så kan man også få den, og her har regionerne fået et vigtigt ansvar at løfte efter midnat,« siger Anne Kahns.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Apotekervagten bliver forringet
Peter Holm, farmaceut, Hulvej 2, Horsens
I øjeblikket skal landets regioner komme med forslag til Lægemiddelstyrelsen om, hvilke apoteker der skal have vagtordning fra 2018 i overensstemmelse med den seneste apotekerlov fra juli 2015.
Debat: Behandling uden for sygehusene kræver viden
Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening
Både sundhedsprofessionelle og patienter skal klædes bedre på, hvis sundhedsminister Ellen Trane Nørby skal lykkes med planen om, at patienter så vidt muligt skal behandles i hjemmet eller tæt på hjemmet.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her