Sundhed

Sulten kort tid efter et måltid? Sådan forlænger du mæthedsfornemmelsen

Har du lyst til at tømme køleskabet kort tid efter et måltid? Så husk at spise godt med groft og grønt, som giver en langvarig og stabil mæthedsfornemmelse.

Øs rigeligt af kostfibre fra groft brød, rugbrød, fuldkornsris eller havregryn op på tallerknen sammen med masse af grove grøntsager eller kål samt proteiner fra eksempelvis kød, lyder det fra underviser ved Professionshøjskolen Metropols sundhedsfaglige og teknologiske fakultet Preben Vestergaard Hansen. Foto: Roman Pohorecki

Du har lige lagt kniven og gaflen fra dig, men kort tid efter føles det, som om at maven rumler igen.

I stedet for at stille den snigende sult med snacks fra slikskuffen skal man spise groft og grønt.

Sørger man for, at det danner basen, holder man en stabil mæthedsfornemmelse, som sikrer, at man ikke kaster sig frådende over endnu mere mad.

Mere mæthed
  • Det er ikke kun, hvad man smækker op på tallerknen, der har betydning for ens appetit. Også andre faktorer i ens velbefindende som stress og søvn kan trigge lysten til mere mad.
  • Får man få timer under dynen og vågner til et hæsblæsende program hver dag, øger det lysten til at køre usunde sager op til munden i pendulfart.
  • Spis, indtil du ikke er sulten mere. Ikke indtil du er overmæt.
  • Giv kroppen tid til at registrere, at den har fået mad, og vent lidt med at øse endnu en portion op.
  • Sørg for at drikke rigeligt med vand.

Kilder: Klaus Frobenius, Preben Vestergaard Hansen

Spis og træn dig til stærke knogler

Øs rigeligt af kostfibre fra groft brød, rugbrød, fuldkornsris eller havregryn op på tallerknen sammen med masse af grove grøntsager eller kål samt proteiner fra eksempelvis kød, lyder det fra underviser ved Professionshøjskolen Metropols sundhedsfaglige og teknologiske fakultet Preben Vestergaard Hansen:

- Når mavesækken får noget at arbejde med, så kommer mave-tarm-systemet også på arbejde. Det gør, at man føler sig mættere i længere tid, siger han og understreger vigtigheden af groft og grønt:

- Som udgangspunkt får man en emotionel tilfredsstillelse, hver gang man spiser. Spiser man chips, får man umiddelbar stimuli, men ingen langvarig mæthed, forklarer Preben Vestergaard Hansen.

Langsomt optagende kulhydrater fra grove kornprodukter giver også længere mæthed end en håndfuld kiks eller et hvidt stykke toastbrød. Man bør ikke som udgangspunkt udelukke bestemte fødevarer i sin kost, men sørge for at spise sundt og varieret, lyder det fra Klaus Frobenius, der er klinisk diætist ved Klinik for Helbred og Sundhed.

Forskere: Byt ikke mættet fedt ud med hvidt brød

- Lige nu er brød meget udskældt, men der er en god grund til, at Sundhedsstyrelsen anbefaler fuldkorn: Det er simpelthen, fordi det er med til at øge mæthedsfornemmelsen, men i særdeles også fordi det beskytter mod tarmkræft.

Nøjes man blot med morgenmad, frokost og aftensmad til dagligt, kan maven virkelig knurre, når der er gået en del timer mellem hvert måltid. Det kan udmønte sig i sult, relativt kort tid efter at man har spist, hvis man helt grundlæggende får for lidt at spise.

Mad og snacks fyldt med fedt eller sukker er energitætte, men stimulerer ikke mætheden på længere sigt, så derfor skal man sørge for at spise sunde sager gennem hele dagen, tilføjer Klaus Frobenius.

- Når man spiser kontinuerligt ved at få mange små måltider, højner man mætheden, siger han og fortsætter:

- Med mange små måltider vil man opnå en større fysiologisk sultregulering. Til de store måltider er det altid godt med god, grov kost, grønt og grove grøntsager, fordi det også øger fyldevolumen i mavesækken.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her