Annonce
Sundhed

Stoffer forbudt i legetøj kan findes i børns skolesager

Tjek børnenes skoleudstyr, for produkterne er ikke underlagt samme regler som eksempelvis legetøj, og de kan derfor indeholde hormonforstyrrende stoffer.

Der har været talt og skrevet meget om ftalater og hormonforstyrrende stoffer.

Men fire hormonforstyrrende stoffer, som er forbudt i legetøj, kan stadig findes i skolesager til poderne, eksempelvis i skoletasker, penalhuse og madkasser.

Undgå skadelige stoffer i børnenes skolesager
  • De fire ftalater, der er forbudt i legetøj, men ikke i eksempelvis skolesager, hedder DEHP, DBP, DIBP og BBP.
  • Drikkedunke skal helst være lavet af PE- eller PP-plast. Undgå produkter af polystyren, da de kan indeholde det hormonforstyrrende stof bisphenol A.
  • I Forbrugerrådet Tænk Kemis test af skoletasker i 2015 indeholdt tre af de ni testede produkter ftalater.
  • Gå efter miljømærkerne Svanen og Blomsten, når du eksempelvis køber skriveredskaber, tusser, blokke eller noteshæfter.
  • Er du i tvivl om, hvorvidt produktet indeholder skadelige stoffer, kan du skanne stregkoden med appen Tjek kemien. Det giver producenten 45 dage til at svare på, om produktet indeholder stoffer, der optræder på Kandidatlisten over særligt problematiske stoffer, eksempelvis de fire omtalte ftalater.

Kilde: Claus Jørgensen, Malene Møhl

Det er de fire ftalater kendt som DEHP, DBP, DIBP og BBP.

- Stofferne er forbudt i legetøj, men kan forekomme i andre produkter, der ikke er defineret som legetøj, forklarer Claus Jørgensen, projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, og uddyber:

- Produkter lavet af blød plast kan indeholde ftalater, så spørg om eksempelvis skoletasker, penalhuse og viskelædere er ftalatfri.

Det er særligt vigtigt at være opmærksom på børnenes produkter, fordi de ikke altid bruger dem, helt som de er beregnet. De tager måske en farveblyant eller et viskelæder i munden og er dermed i tæt kontakt med de skadelige kemikalier, forklarer Malene Møhl, cand.scient. i biologi og rådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd.

- Det er især produkter med blød plast af typen PVC, der kan være skadelige. Det kunne for eksempel være penalhuse med plastomslag eller lignende. Men det er også produkter, der er sammensat og dermed indeholder lim og limrester, som kan afdampe ftalater, siger Malene Møhl.

Både Claus Jørgensen og Malene Møhl anbefaler derfor, at man går efter miljømærkerne, eksempelvis Svanemærket og Blomsten, som stiller skrappe krav til kemiindholdet i kontor- og hobbyartikler, som eksempelvis bruges som skoleudstyr.

- Kan man ikke finde miljømærkede produkter kan man vælge produkter, der ikke har blød PVC som hovedbestanddel, tilføjer Malene Møhl.

Ftalater kan have forskellige effekter, men de fire nævnte ftalater kan være skadelige for reproduktionsevnen og kan forstyrre hormonsystemerne hos mennesker.

- Det betyder, at de kan skade evnen til at få børn, eksempelvis i form af nedsat sædkvalitet, samt skade udviklingen af fostre under graviditeten, siger Malene Møhl og tilføjer:

- Desuden er de hormonforstyrrende effekter mistænkt for påvirkning af hjernens udvikling og for at have betydning for udvikling af eksempelvis diabetes og fedme.

I februar anerkendte EU's medlemslande de fire ftalater som hormonforstyrrende for mennesker og optog dem på den såkaldte Kandidatliste over særligt problematiske stoffer.

Mange af produkterne importeres dog fra lande uden for EU. Der arbejdes fra dansk side hen imod et totalt forbud af stofferne, ifølge Miljøstyrelsen.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her