Sundhed

Rejs dig hyppigt op at stå hver dag og lev længere

For fysisk passive er det vigtigere at bevæge sig op og ned dagligt end at gå en tur.

Et stillesiddende liv er en dræber for vores krop, der er bygget til bevægelse. Når det gælder passivitet, er danskerne i europæisk superliga.

Men et nyt studie viser, at for de mest fysisk inaktive er der en markant gevinst blot ved at rejse sig op og sætte sig ned hyppigt i løbet af dagen. En effekt som overraskende er større end ved at gå en tur.

Det viser ny forskning fra Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

Vi bliver federe og mere passive bag vores skærme

I undersøgelsen deltog fysisk inaktive men raske 30-årige mænd. De levede i godt et døgn på tre forskellige måder i centrets testcenter. På skift stod de op og sad ned hvert kvarter, eller de gik i rask gang i 30 minutter, eller de gjorde begge dele.

Forskerne målte undervejs deres blodsukker for at se, om den forholdsvis lille ændring i livsstilen kunne aflæses.

Det kunne den.

- Vi havde forventet, at alle metoderne ville sænke blodsukkeret. Samt at især kombinationen af to motionsformer for de utrænede ville give en ekstra gevinst. Men vi tog fejl, siger Mathias Ried-Larsen, forsker og gruppeleder ved Center for Aktiv Sundhed ved Rigshospitalet.

- Det, der sænkede blodsukkeret, var at skiftevist stå op og sidde ned,

- Vi ville se, hvor lidt der skal til for at påvirke sundheden. For det kan ellers være svært at få folk til at træne og især dem, der virkelig har brug for det.

Han understreger, at der dermed ikke er grønt lys for, at normalt fysisk aktive skal holde op med at være det.

- Der er jo mange andre fordele ved at bevæge sig i forhold til vægttab og muskelopbygning, siger han.

Men for de alt for mange, der er helt fysisk inaktive eller i forbindelse med sygdom ikke bevæger sig, kan der være store gevinster at høste ved at vænne sig til hyppigt at rejse sig op og sætte sig ned.

- Nogle patientgrupper kan ikke bevæge sig meget. Men kan vi trods alt få dem ud af sengen i noget af den tid, de er indlagt, så vil det formentlig have en positiv effekt, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her